Zagovorniki družinskega zakonika tako pravijo, da se s tem zgolj ureja družbena realnost, nasprotniki pa se sprašujejo, kam to pelje, če se uzakoni prav vse, kar je danes realnost, denimo, uboji. Foto: EPA
Zagovorniki družinskega zakonika tako pravijo, da se s tem zgolj ureja družbena realnost, nasprotniki pa se sprašujejo, kam to pelje, če se uzakoni prav vse, kar je danes realnost, denimo, uboji. Foto: EPA

Mi nismo sovražniki istospolnih ljudi, priznavamo jim vse druge pravice, samo tega ne, da bi imeli otroke. Naj počnejo, kar hočejo, samo otroke naj pustijo pri miru.

Aleš Primc
Aleš Primc poudarja, da gre za temeljno razvrednotenje družine in razvrednotenje zakonske zveze. Foto: MMC RTV SLO
Oče in hči
Če bodo ljudje na referendumu zavrnili sporni zakonik, v iniciativi pričakujejo, da bodo stroške zanj iz svojega žepa pokrili poslanci, ki bodo za zakonik glasovali, in ministri, ki ga bodo podprli. Foto: EPA

Kot je na tiskovni konferenci dejal vodja Civilne iniciative za družino in otrokove pravice Aleš Primc, obžalujejo odločitev vlade, s katero želi odvzeti temeljno pravico očeta in mame. "Imeli bodo popravni izpit v državnem zboru," je še poudaril in dodal, da zakonov ne sprejema vlada, ampak državni zbor. Kmalu se bodo najavili v vseh poslanskih skupinah in predstavili svoje argumente. Prav tako so se že najavili pri vladnih strankah, vendar so za zdaj ostali še brez odziva, njihova ponudba še ostaja.

Primc: Priznavamo jim vse pravice, razen te, da bi imeli otroke
Kot poudarja, gre za temeljno razvrednotenje družine in razvrednotenje zakonske zveze: "Mi nismo sovražniki istospolnih ljudi, priznavamo jim vse druge pravice, samo tega ne, da bi imeli otroke. Naj počnejo, kar hočejo, samo otroke naj pustijo pri miru."

Kot je pojasnila članica iniciative Marjana Debevec, gre za to, da se uredi pravice istospolnih, ne pa da se uredi pravice otrok. "Ne moremo ugoditi pravicam nekoga, ki nima neke naravne danosti," je poudarila.

Primc pa je dodal, da ima zato ljudstvo pravico odtehtati, katera pravica je močnejša. "Torej, pravica otrok do mame in očeta ali pravica homoseksualcev do tega, da imajo otroke."

Ali je državna sekretarka zavajala javnost?
Vodja iniciative je še poudaril, da če bosta vlada in ministrstvo zmogla dovolj poguma in pokazala vse pripombe, se bo videlo, da je bilo poslanih dovolj strokovnih pripomb. Takrat Primc pričakuje, da bo minister za delo odstopil, ker je ena njegovih uslužbenk zavajala javnost. Državna sekretarka Anja Kopač Mrak je namreč dejala, da med vsemi pripombami, ki so jih dobili glede posvojitev, ni bilo nobenih strokovnih, zato jih niso uspoštevali.

Ob zavrnitvi zakonika naj plačajo tisti, ki so glasovali zanj
Kot je znano, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok nasprotuje družinskemu zakoniku, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, predvsem zaradi točke, ki bi istospolnim parom omogočila posvojitev otrok. S tem se ne strinjajo niti v opoziciji in že napovedujejo referendum. Prav zato nas je zanimalo, zakaj iniciativa sploh zbira podpise in ali ni to zbujanje nestrpnosti. Primc nam je pojasnil, da tukaj ne gre za spodbujanje nestrpnosti, temveč, da je to njihova gesta, da se da ljudem, ki se z zakonikom ne strinjajo, možnost to izraziti. Podpise bodo zbirali še naprej, da bodo njihovi argumetni še močnejši in da bodo tudi upoštevani.

Če bodo ljudje na referendumu zavrnili sporni zakonik, v iniciativi pričakujejo, da bodo stroške zanj iz svojega žepa pokrili poslanci, ki bodo za zakonik glasovali, in ministri, ki ga bodo podprli.

Primca smo povprašali še, ali se strinja z besedami paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Perana Boškovića, da ni treba ustreči nekaterim ekstremom v svetu. Dejal je, da se in poudaril, da vsa največja verstva take oblike družin zavračajo ter dodal, da je veliko nasprotnikov tudi med neverniki.

Temeljni poudarki iz
peticije za družino in pravice otrok:

1. Ohranitev zakonske zveze kot z zakonom
urejene skupnosti moža in žene, katere pomen
je v oblikovanju družine.

2. Ohranitev družine kot življenjske skupnosti
očeta, matere in otrok, ki zaradi koristi otrok
uživa posebno varstvo.

3. Spoštovanje pravice otrok, da so sprejeti
v rejništvo oz. so posvojeni v urejeno
skupnost moža in žene.

4. Odpravo diskriminacije poročenih zakoncev
na področju dodeljevanja socialne pomoči,
vrtcev, socialnih stanovanj itd.

5. Pomoč družinam v Sloveniji, predvsem tistim,
ki so se zaradi gospodarske krize znašle v težavah.

6. Mladim omogočiti ustrezno pripravo
na zakonsko in družinsko življenje.

.

"Zakonik se prilagaja družbenim spremembam"
Po drugi strani pa na ministrstvu razlagajo, da so take spremembe potrebne. Razlagajo, da se zakonik prilagaja družbenim spremembam in da se zdaj ne govori več o roditeljski pravici, temveč o starševski oskrbi. "Vodilo je korist otroka, gre za pravice otrok vseh, ne glede na tip družine. Otroci, ki živijo v drugačnih tipih družine, niso v njih po lastni volji, in prav je, da jim država zagotovi pravice," je prejšnji teden na strokovni razpravi dejala državna sekretarka.

Kam pelje, če se uzakoni vse, kar je realnost, denimo, uboji?
Zagovorniki družinskega zakonika tako pravijo, da se s tem zgolj ureja družbena realnost, nasprotniki pa se sprašujejo, kam to pelje, če se uzakoni prav vse, kar je danes realnost, denimo, uboji.

Mi nismo sovražniki istospolnih ljudi, priznavamo jim vse druge pravice, samo tega ne, da bi imeli otroke. Naj počnejo, kar hočejo, samo otroke naj pustijo pri miru.

Aleš Primc