V prvem svežnju so večinoma manj zahtevni izračuni. Foto: BoBo
V prvem svežnju so večinoma manj zahtevni izračuni. Foto: BoBo

Zavezancev za dohodnino je vsako leto približno milijon. Na Dursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo dohodkov od oddajanja premoženja v najem, opravljanja dejavnosti oz. katastrskega dohodka.
V drugem svežnju so po navadi izračuni za zavezance, pri katerih je odmera nekoliko zahtevnejša oz. zanje še nimajo vseh potrebnih podatkov.

Preplačana dohodnina vrnjena do 28. maja
Letos bodo prvi sveženj izračunov na pošto poslali v ponedeljek, 31. marca. Nanje se bo mogoče pritožiti najpozneje do 30. aprila. Če se bodo zavezanci z izračunom strinjali, bodo morali morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 30. maja, preveč plačano dohodnino pa jim bodo vrnili na bančne račune 28. maja.

Zadnji delovni dan maja bo sledil drugi sveženj izračunov. Za te zavezance se bo rok za ugovor iztekel 30. junija, medtem ko je datum vračila dohodnine določen 25. julija, zadnji rok za doplačilo pa 30. julija.

Durs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, kot vročeni pa začnejo veljati na 15. dan od datuma odpošiljanja.

Nekateri bodo računali sami
Izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.