Ivo Sanader je dejal, da Hrvaška ne bo dopuščala poseganja po svojem ozemlju. Foto: EPA
Ivo Sanader je dejal, da Hrvaška ne bo dopuščala poseganja po svojem ozemlju. Foto: EPA
Predsedniki saborskih strank so podprli Sanaderjev predlog o arbitraži. Foto: EPA

Sanader je na srečanju s predsedniki parlamentarnih strank dejal, da so možnosti za dvostranski dogovor skoraj povsem izčrpane, težavo, ki sta jo državi nasledili, pa je le treba rešiti.

Sanader je tudi poudaril, da je hrvaška vlada zavrnila predlog slovenske vlade o razglasitvi epikontinentalnega pasu v Jadranskem morju, pri tem pa bo vztrajala tudi v prihodnje. Predsedniki strank so se strinjali s Sanaderjem, da je treba mejo na morju določiti z mednarodno arbitražo.

Račan že pred leti predlagal arbitražo
Predsednik največje opozicijske stranke SDP Ivica Račan je dejal, da je pred dvema letoma in pol kot hrvaški premier po neuspešnih pogajanjih s Slovenijo v javnem pismu tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku predlagal, da bi vprašanje meje rešili z mednarodno arbitražo.

Hrvaški premier si želi dobrih odnosov
Sanader je konec prejšnjega meseca dejal, da si želi dobrih odnosov s Slovenijo, vendar Hrvaška ne bo dopustila poseganja po svojem ozemlju. Sanader se je zavzel za reševanje odprtih vprašanj med državama in že takrat dejal, da je Hrvaška pripravljena tudi na mednarodno arbitražo.

Hrvaška še ni poslala predloga
Slovenski premier Janez Janša še ni dobil uradnega predloga hrvaške strani o arbitraži, zato ga ne more komentirati.