Židan pravi, da v drugih strankah vidijo partnerje. Foto: BoBo
Židan pravi, da v drugih strankah vidijo partnerje. Foto: BoBo

SD je predstavil šest prednostnih nalog stranke. Kot najpomembnejši ukrep so poudarili odpis dolgov najrevnejšim, na podstrani Legalizator.si pa odpirajo tudi razpravo o legalizaciji marihuane. Znotraj razumnih zakonskih okvirov se zavzemajo za nadzorovano porabo te rastline. O uzakonitvi si želijo javne razprave, glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič je ob tem poudaril, da bi si za odločanje lahko vzeli tudi pol leta časa, ker hočejo doseči čim širši konsenz in odpraviti tabuje. Legalizacija bi morala prinesti tako zdravstvene kot ekonomske koristi, so prepričani.

Predlog SD-ja je sicer ugledal luč ravno, ko je ZL predstavil prvi korak, s katerim namerava urediti pridelavo, predelavo in uporabo konoplje v industrijske, medicinske in rekreativne namene. Predsednik SD-ja Dejan Židan je ob tem povedal, da je konkurenca idej vedno dobrodošla, druge stranke pa niso njihovi nasprotniki, ampak partnerji.

Odpis dolgov najrevnejšim in nov socialni dialog
Židan je poleg legalizacije izpostavil tudi druge prednostne naloge, ki bi jih lahko posvojile druge koalicijske stranke. Spomnil je, da si - znova, sočasno z Združeno levico - prizadevajo za odpis dolgov za najrevnejše, želijo si tudi novega socialnega dialoga, s katerim bi se dogovorili za preprosto in pošteno delovno, gospodarsko in davčno zakonodajo. Še naprej se bodo trudili za javno šolstvo in zdravstvo, SD pa že pripravlja izhodišče za zdravstveno reformo.

Budno bodo spremljali proces privatizacije, pri tem poudarjajo nov poslovni ekosistem, ki naj bi koristil delavcem in podjetjem.

Med prednostne naloge uvrščajo dejavnejšo slovensko zunanjo politiko, ki bi lahko prevzela odgovornost za svetovni mir in spodbujala spoštovanje človekovih pravic.