Predsednik SD-ja Pahor se je s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem na gradu Mokrice pogovarjal o trenutno vroči temi dvostranskih odnosov. Foto: RTV SLO
Predsednik SD-ja Pahor se je s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem na gradu Mokrice pogovarjal o trenutno vroči temi dvostranskih odnosov. Foto: RTV SLO
Borut Pahor je napol v šali dejal, da bi bil v primeru prisluškovanja med njim in Milanovićem vesel, da bi obstajal zapisnik, v katerem bi lahko preverili, kaj je kdo rekel. Foto: RTV SLO
Pred posvetom o Hrvaški

Tako bosta ravnala ne glede na prihodnji status njunih strank. Oba sta prepričana, da je nastopil čas za pogovore, in trdita, da stranki odprtih vprašanj nista in ne bosta izrabljali za svojo promocijo ali reševanje notranjepolitičnih sporov. Borut Pahor je poudaril, da to srečanje ni povezano s petkovim posvetom vrha slovenske politike in premierja Janeza Janše, saj sta se za sestanek dogovarjala že dalj časa.

Zoran Milanović je povedal, da se njegova stranka strinja s hrvaškim predlogom o izbiri arbitra, a po njegovem je to dvostransko vprašanje in če se Slovenija z Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu ne strinja, bo potrebno poiskati drugo rešitev - npr. Meddržavno sodišče v Haagu ali arbitražo.

Politika tudi o incidentih
Na politiko obmejnih incidentov SDP gleda z neodobravanjem in se od nje distancira, Pahor pa meni, da v letošnjem avgustu incidentov ni bilo, ker se je dosedanja politika izčrpala. Prav zato ne gre "zamuditi momenta, ki ga imamo ta trenutek pred seboj, da nadaljujemo z iskanjem rešitev, drugače se bomo vrnili v stare čase, ko so namesto pogovora kraljevali incidenti," dodaja prvak Socialnih demokratov.

To je prvo srečanje med politikoma po Milanovićevi izvolitvi na mesto predsednika SDP-ja, zato sta se predsednika pogovarjala tudi o poglobitvi sodelovanja med strankama. Pri pogovoru na Gradu Mokrice sta sodelovala tudi vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč ter hrvaški poslanec oz. nekdanji minister za evropske integracije Neven Mirica.

Zavod 25. junija: Slovenija mora vztrajati
Sicer pa se je vprašanja odnosov Slovenija - Hrvaška ponovno javno dotaknil tudi Zavod 25. junija. Pred petkovim srečanjem predsednikov parlamentarnih strank s predsednikom vlade Janšo je stranke pozval k jasni opredelitvi, "da se Slovenija o celovitosti Piranskega zaliva, ki nikoli v zgodovini ni bil hrvaški, in o neomejenem dostopu Slovenije na odprto morje ne bo pogajala, ampak bo na tem vztrajala".

Zavod, ki ga vodi Marjan Podobnik (tudi predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS-u), tudi meni, da bi morale stranke zagovarjati stališče, da bo v primeru mednarodne arbitraže Slovenija kot svoja izhodišča glede meje v Istri postavila južno mejo cone B Svobodnega tržaškega ozemlja na reki Mirni in zgodovinsko občino Piran s katastrskima občinama Kaštel in Savudrija.

Pred posvetom o Hrvaški