Zdajšnji šolski minister Igor Lukšič razpolaga z od 80 do 90 milijoni evrov več kot je v času svojega ministrovanja razpolagal sam, je zatrdil Zver. Foto: BoBo
Zdajšnji šolski minister Igor Lukšič razpolaga z od 80 do 90 milijoni evrov več kot je v času svojega ministrovanja razpolagal sam, je zatrdil Zver. Foto: BoBo

Predsednik SDS-ovega odbora za šolstvo in šport Milan Zver je na predstavitvi osnutka okvirnega programa SDS-a na področju izobraževanja, znanosti, tehnologije in športa dejal, da bi želeli ustavo dopolniti z idejo o obvezni šoli vsaj do 18. leta ali do konca srednje šole.

Zver: 98 odstotkov osnovnošolcev gre v srednje šole
Pojasnil je, da želijo ob tem, ko se Evropa srečuje z izpadom učencev iz šolskega sistema zlasti po obvezni osnovni šoli, čim več mladih pri nas ohraniti v sistemu.

V nasprotju z Evropo, ki ima od 16 do 17 odstotkov mladih zunaj sistema po končani osnovni šoli, je pri nas takšnih okoli 10 odstotkov, je navedel Zver. Z obvezno srednjo šolo bi vsem zagotovili vključenost v šolski sistem tudi po osnovni šoli, uvedba pa ne bi bila zahtevna, saj po osnovni v srednje šole že zdaj preide okoli 98 odstotkov mladih, je povedal.

"Vsa politika si mora prizadevati za učinkovit sistem"
SDS bi v ustavo zapisal tudi, da je država dolžna skrbeti tako za razvoj javnega kot zasebnega šolstva, vzgoje in izobraževanje za trajnostni razvoj tudi na področju podjetništva.

"Vsaka odgovorna politika na področju šolstva si mora prizadevati, da je šolski sistem učinkovit in kakovosten, da opremi posameznika z znanji, kompetencami in sposobnostmi ter poskrbi, da razvije svoje talente," je prepričan Zver. Dejal pa je, da v zadnjih treh letih ni bilo tako. Kot pravi, so bile velike težave predvsem z učinkovitostjo.

Kot je omenila Mojca Škrinjar iz SDS-a, predvidevajo tudi spremembo vloge mature, ki ne bi bila več selekcija pri vpisu na visoke šole, ampak bi univerze same postavljale kriterije.

"Lukšič v zvezi z učbeniki dela napako"
Zver je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje o sporu glede učbenikov med šolskim ministrstvom in založniki. Prepričan je, da mora ministrstvo vzpostaviti ravnotežje, da ne bodo starši preveč obremenjeni z nakupom učbenikov in da z državnimi ukrepi ne bodo izničili zasebne pobude pri produkciji učnega materiala.

Trdi, da zdajšnji minister dela napako, ko poskuša z državno regulativo ustvariti državni monopol in določiti, kateri učbenik je primeren, saj bo to dolgoročno znižalo kakovost učbenikov.

SDS za tehnološko univerzo
V stranki želijo podpreti tudi nastanek "drugačne univerze, ki se bo uvrstila ob bok najboljšim evropskim univerzam", je dejal predstavnik odbora SDS-a za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Borut Rončević. Pojasnil je, da gre za slovensko tehnološko univerzo - javno državno univerzo v slovenskem industrijskem bazenu na Dolenjskem, ki jo načrtujejo z velikim vložkom gospodarstva.

Sicer je treba po Rončevićevih besedah izboljšati kakovost študija, uskladiti profile diplomantov s potrebami družbe, povečati učinkovitost študija in okrepiti avtonomijo visokošolskih institucij. Po njegovih besedah je potrebno tudi povezovanje znanstvenega dela s potrebami gospodarstva in drugih uporabnikov znanja ter odpiranje zaposlovanju tujih raziskovalcev.

Po Zverovem mnenju sta zastarela tudi zakon o športu in nacionalni program športa, slovenski šport pa bi potreboval neodvisno nacionalno organizacijo za boj proti dopingu.