DZ naj vladi predlaga, da pripravi ukrepe za povrnitev zaupanja v pravosodje. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
DZ naj vladi predlaga, da pripravi ukrepe za povrnitev zaupanja v pravosodje. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Predlagatelji izredne seje izpostavljajo vse slabše uvrstitve Slovenije na mednarodnih lestvicah, ki merijo spoštovanje človekovih pravic, učinkovitost pravne države in ekonomskega sistema.

Ne glede na navedbe vlade o aktualnih dobrih rezultatih na različnih področjih družbenega in ekonomskega življenja v državi po mnenju omenjenih poslancev najboljšo sliko o stanju v državi kažejo mednarodne lestvice. Na vseh pomembnejših lestvicah je uvrstitev Slovenije po mnenju predlagateljev seje "popolna sramota".

Predlagatelji vladi priporočajo, da se namesto izpostavljanja gospodarske rasti, ki po njihovem mnenju sploh ni posledica njenega dela, začne ukvarjati s pripravo resnih strukturnih reform, predvsem na področju pravosodja, zdravstva, javne uprave, pokojninskega sistema in delovnopravnih razmerij, ki bodo popravile sramotne uvrstitve Slovenije.

Predlagatelji za vrnitev zaupanja v pravosodje
Poslanci SDS-a in NSi-ja ter Dobovšek DZ-ju predlagajo, naj vladi priporoči, da skupaj s sodno vejo oblasti predlaga ukrepe za vzpostavitev večje preglednosti dela sodstva, njegovo večjo učinkovitost, skrajšanje postopkov, neodvisno in nepristransko odločanje v sodnih postopkih ter povrnitev zaupanja v pravosodje.

Pri utemeljevanju sklica seje se njegovi predlagatelji sklicujejo tudi na predstavnike gospodarstva, ki po njihovih besedah ob uvrstitvah Slovenije na mednarodnih ekonomskih lestvicah opozarjajo na slabo poslovno okolje v Sloveniji. Gospodarstveniki po mnenju predlagateljev seje opozarjajo, da če vlada ne bo hitro ukrepala in razbremenila slovenskega gospodarstva, bo Slovenija zdrsnila v propad, ne le po lestvici navzdol.

SDS: Slovenija drsi navzdol tudi glede pravosodja
V SDS-u navajajo, da Slovenija drsi tudi na lestvicah s področja pravosodja oziroma sodstva. "Nesporno je, da imajo pravna država, učinkovito in nepristransko sodstvo velik pomen tudi za razvoj gospodarstva. Skrb vzbujajoče stanje v slovenskem pravosodju tako predstavlja osrednjo slovensko razvojno težavo in je vse bolj pereča. Zato so potrebni ukrepi, ne zgolj kozmetični popravki," pravijo v stranki.