Pahor je bil v nedeljo gost oddaje Intervju na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je bil v nedeljo gost oddaje Intervju na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Največja opozicijska stranka meni, da je največje sprenevedanje Pahorja izjava, da je dregnil v vplivna omrežja, in da so si ta posledično prizadevala, da bi ga prikazala kot nesposobnega. SDS meni, da gre za izgovor za njegovo neukrepanje ob številnih aferah, v katerih je predstavnikom ravno teh omrežij zagotavljal, kako jim zaupa. Ne drži, da je njegov boj z omrežji uničil koalicijo, uničili so jo medsebojni spopadi teh omrežij, ceno pa bomo plačevali še dolga leta vsi, so prepričani v SDS-u.

Pahorjevo prelaganje odgovornosti na SDS-u ob neuspelih vladnih referendumih je neokusno in nespoštljivo, prav tako zvračanje krivde na največjo opozicijsko stranko, ki je opozarjala na pomanjkljivosti t. i. vladnih reform, pravijo v SDS-u. Vlada si je verodostojnost zapravila sama, menijo, med drugim s tem, ko je popolnoma ignorirala socialni dialog, in s tem, ko je bila gluha za predloge opozicije.

Tudi Pahor proti sodelovanju
SDS trdi, da se zaveda odgovornosti, ki jo nosi opozicija. Ta je še toliko večja v času gospodarske krize, zato so že januarja 2009 Pahorjevi vladi predlagali sodelovanje v okviru partnerstva 2+10 za razvoj, po zgledu Partnerstva za razvoj iz časa vlade Janeza Janše, a je vlada sodelovanje zavrnila. Iz Pahorjevih izjav je jasno, da je bil tudi sam proti takšnemu sodelovanju, čeprav je sprva dajal vtis, da je problem v njegovih koalicijskih partnerjih, so prepričani v SDS-u.

Pogoji za tajkunizacijo v času LDS-a
Ključni problem tranzicije so (bila) stara gospodarsko-politična omrežja, ki so izvedla divjo privatizacijo in ustvarila tajkune, pravijo v SDS-u. Ne držijo pa Pahorjeva namigovanja, da je tajkune ustvarila Janševa vlada, so še zapisali. "Pogoji za tajkunizacijo so bili namreč ustvarjeni v času vlad LDS in tranzicijske levice od osamosvojitve dalje, tudi glavnega zbirnega mesta tajkunov - Foruma 21, ni možno povezati s SDS, temveč s političnim očetom Boruta Pahorja," so prepričani.