Ministrstvo za obrambo,  je zahtevo 23. marca zavrnil, na zavrnitev pa sta se medijski hiši pritožili. Foto: BoBo
Ministrstvo za obrambo, je zahtevo 23. marca zavrnil, na zavrnitev pa sta se medijski hiši pritožili. Foto: BoBo

Obe medijski hiši sta marca letos zahtevo za vpogled v omenjeni dokument podali na ministrstvo za obrambo, ki je zahtevo 23. marca zavrnilo, na zavrnitev pa sta se medijski hiši pritožili. Informacijski pooblaščenec je nato kot pritožbeni organ izdal odločbo, s katero je zahtevi vrnil v ponovno odločanje na prvo stopnjo.

Na prvi stopnji je tokrat o zadevi v skladu z zakonom odločala vlada in zahtevo zavrnila. Odločba o tem bo na spletni strani Morsa objavljena najpozneje v ponedeljek.

Predsedniki koalicijskih strank so se za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih s trgovino z orožjem, zavzeli že 9. marca, na kolegiju pri premierju Borutu Pahorju. Hkrati pa so sklenili tudi, da se bo premier pred končno odločitvijo posvetoval še z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, ki je imela do tega zadržke. Na koncu je, kot kaže, prevladalo mnenje Jelušičeve.

SDS: Nadaljevanje zrežiranih afer?
SDS se ob odločitvi vlade na Twitterju sprašuje po razlogu za vladno odločitev, saj so zapisali sledeče: "Vlada naj bi TVS in POP TV zavrnila vpogled v dokumente o trgovini z orožjem - da se zrežirane afere lahko nadaljujejo?"