Janša napoveduje, da bo njegova poslanska skupina sporazumu odrekla podporo. Foto: MMC RTV SLO
Janša napoveduje, da bo njegova poslanska skupina sporazumu odrekla podporo. Foto: MMC RTV SLO
SLS
V SLS-u vztrajajo, da predlog sporazuma ne prinaša Sloveniji nič dobrega. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
V hrvaški opoziciji pač menijo, da je sporazum za njih še premalo dober, meni Jelinčič, toda to še ne pomeni, da je dober za nas. Foto: MMC RTV SLO
O Hrvaški tudi v Bruslju

Janez Janša je tako dejal, da bo SDS v primeru podpisa sporazuma v parlamentu glasoval proti. O možnosti interpelacije v primeru podpisa sporazuma pa je prvi mož največje opozicijske stranke dejal, da so tudi te opcije odprte, a da bodo verjetno počakali, da se "celotna zadeva razplete". Tudi prvi mož SLS-a Radovan Žerjav je napovedal možnost interpelacije najprej zoper zunanjega ministra, nato pa še zoper celotno vlado.

Glede referenduma o arbitražnem sporazumu pa Janša meni, da je skoraj neizbežen in da ga pravzaprav najavlja sama vlada. "V vsakem primeru bo do referenduma prišlo in mislim, da je bolje, da pride do referenduma o arbitražnem sporazumu kot kasneje do referenduma o vstopu Hrvaške v EU, kar bi bil potem dejansko poraz za obe strani," je dejal.

Janša je povedal tudi, da je danes na vrhu največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) govoril s hrvaško premierko Jadranko Kosor, a da mu ta ni povedala nič takšnega, česar ne bi že prej v izjavi za javnost.

Prvi mož SDS-a sicer meni, da je Hrvaška naredila že več strateških napak. Na slovenski strani se lahko zaplete, če bi naša soseda sprejela t. i. interpretativno izjavo, ki bi verjetno prinesla večino v saboru, z njo pa bi po njegovih besedah izključila vsako možnost, da je formulacijo v členu, ki govori o stiku Slovenije z mednarodnimi vodami, mogoče razumeti na način, da gre za stik slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi. V tem primeru niti vladna koalicija pri nas ne bi podprla sporazuma, meni Janša.

SLS: V sporazumu stika ni
V SLS-u pa menijo še, da je iz neuspelih pogovorov, ki jih je imela hrvaška premierka Jadranka Kosor s predstavniki opozicije, razvidno, da opozicija zahteva še dodatna strokovna zagotovila, da Slovenija prek predlaganega sporazuma ne more dobiti teritorialnega stika z odprtim morjem. Sama hrvaška vlada pa naj bi bila v to že prepričana.

Še drugače, šlo naj bi za trdna zagotovila, da bo Slovenija s sporazumom izgubila gospodarsko in politično strateško pomemben teritorialni stik z odprtim morjem in torej ne bo več pomorska država. V SLS-u zato znova poudarjajo, da po njihovem premier Borut Pahor z zagotovili, da sporazum predvideva stik z odprtim morjem, zavaja slovensko javnost.

"Vlada ravna v nasprotju z ustavo, več zakoni in še čim"
Še več, v stranki menijo tudi, da vlada s svojimi prizadevanji za podpis sporazuma deluje v nasprotju z ustavo, več zakoni, sklepom državnga zbora o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju naše sosede v Nato, ugotovitvami bele knjige zunanjega ministrstva in v nasprotju z ugotovitvami skupin strokovnjakov. Znova opozarjajo tudi na negativne gospodarske posledice za Luko Koper, Slovenske železnice in druge gospodarske panoge in podjetja, če bi izgubili stik z odprtim morjem.

SLS še sprašuje vlado, zakaj Hrvaški, ki se stalno sklicuje na spoštovanje mednarodnega prava, ne predloži števila hrvaških kršitev mednarodnega prava, od nezakonite zasedbe delov dokazano slovenskega ozemlja in morja po osamosvojitvi Slovenije, do katastrskih občin Kaštel in Savudrija, ki sta bili v nasprotju z londonskim memorandumom, torej nezakonito in mednarodno pravno nično odvzeti občini Piran in priključeni občini Buje.

Jelinčič: Mesićeva podpora dokazuje, da je sporazum za nas slab
Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa je na vprašanje, ali nasprotovanje hrvaške opozicije pomeni, da je sporazum za Slovenijo vendarle dober, za MMC dejal, da ni tako. V hrvaški opoziciji pač menijo, da je sporazum še premalo dober za Hrvaško, saj želijo, da se povsem briše člen, ki govori o stiku z odprtim morjem, pa naj je ta še tako nedoločen, meni Jelinčič. To, da je sporazum za Slovenijo slab, po njegovih besedah dokazuje tudi, da podpis podpira hrvaški predsednik Stipe Mesić.

O Hrvaški tudi v Bruslju