Državni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic se je dotaknil odstranjevanja žičnate ograje na meji ob Kolpi. Ker je v zadnjih dneh reka narasla, bodo nekaj teh ovir umaknili in postavili panele. A zagotavlja, da nobena
Državni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic se je dotaknil odstranjevanja žičnate ograje na meji ob Kolpi. Ker je v zadnjih dneh reka narasla, bodo nekaj teh ovir umaknili in postavili panele. A zagotavlja, da nobena "izmed tehničnih ovir ni bila zrušena in ni šla v reko". Tehnične ovire so po njegovih navedbah postavljene na 155 kilometrih slovensko-hrvaške meje, in sicer na približno 44 različnih odsekih meje. Foto: BoBo
false
Generalni direktor policije Marjan Fank se je v Šentilju sešel z vodjo avstrijske policije Konradom Koglerjem, s katerim sta se pogovarjala o načinih učinkovitega upravljanja migracij v bližnji prihodnosti. Foto: Policija
Sestanek slovenske, avstrijske policije o prebežnikih

Šefic je na novinarski konferenci poudaril, da so aktivnosti usmerjene v to, da Slovenija ne bi "postala neki žep", kjer bi ostali prebežniki, ki bi jih zavračali na severu, z juga pa bi bil prebežniški tok še vedno močen. Slovenija od Avstrije ni dobila nobenih zahtev, ki bi ločevale migrante na skupine, na ekonomske migrante, na tiste, ki izpolnjujejo merila za mednarodno zaščito …

"Avstrija sprejema vse prebežnike. Res pa je, da postavlja zahtevo, da so vsi identificirani in da so znane države njihovega izvora," je dejal. Občasno so se v preteklih tednih dogajale zavrnitve posameznih prebežnikov, saj so na avstrijski strani podali drugačne podatke kot v Sloveniji.

A v zadnjih dveh ali treh dneh takšnih primerov po njegovih navedbah ni bilo. "Slovenija postopek popisa na meji izvaja izjemno natančno. Temeljito preverjamo vse okoliščine, vse podatke. Preverjamo po vseh evidencah in stvari so urejene," je zagotovil. Konec dneva je saldo prebežnikov, ki vstopijo v Slovenijo in iz nje izstopijo, tako rekoč nič, je dodal Šefic.

V Slovenijo je od 1. januarja 2016 do 13. januarja do 12. ure vstopilo 28.328 prebežnikov. Od 16. oktobra 2015 do danes je v Slovenijo vstopilo skupaj 406.932 prebežnikov.

Avstrija je uvedla tudi nekatere druge omejitve, kot so število prebežnikov na posameznem na vlaku, število avtobusov v konvoju in določene ure, ko lahko prebežnike sprejemajo. Tega se Slovenija po Šefičevih besedah drži, o omejitvah so seznanili tudi Hrvaško, s katero se skušajo uskladiti.

Ministrstvo za notranje zadeve in policija se zavzemata za skupno reševanje vseh odprtih vprašanj glede migrantske problematike. V okviru tega je tudi potekal sestanek generalnih direktorjev avstrijske in slovenske policije, a tudi tokrat se Hrvaška sestanka ni udeležila, je opozoril Šefic.

Srečanje v Šentilju
Generalni direktor policije Marjan Fank se je tako v Šentilju sešel z vodjo avstrijske policije Konradom Koglerjem, s katerim sta se pogovarjala o načinih učinkovitega upravljanja migracij v bližnji prihodnosti. Fank pa si je nato ogledal tudi prostore nastanitvenega centra v Šentilju.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Sestanek slovenske, avstrijske policije o prebežnikih