V srednje šole bo letos stopila številčno močnejša generacija, vendar se odpuščanju med učitelji ne bo mogoče izogniti. Foto: BoBo
V srednje šole bo letos stopila številčno močnejša generacija, vendar se odpuščanju med učitelji ne bo mogoče izogniti. Foto: BoBo

Pred začetkom novega šolskega leta niso na trnih samo učenci, ampak tudi nekateri srednješolski učitelji, ki še ne vedo, ali bodo septembra še imeli zaposlitev. Koliko učiteljev in preostalega osebja bo ostalo brez zaposlitve, ne ve niti ministrstvo za šolstvo niti sindikati, a šole zanje nimajo več dela. Vodstva srednjih šol ugotavljajo, da jih bo vsaj nekaj deset.

Razlog za odpuščanja tudi upad dijakov
Presežke kadrov imajo med drugim v srednjih šolah v Ivančni Gorici in Novi Gorici, ekonomski šoli v Ljubljani, šolskem centru Ptuj, odpuščale pa bodo tudi druge šole. Samo v šolskem centru Ptuj bo do konca meseca brez službe ostalo 12 ljudi, od tega deset učiteljev.

Direktor Šolskega centra Ptuj Branko Kumer je pojasnil, da je preveč učitejev predvsem na ekonomskih šolah, ki imajo velik upad dijakov. "Generacija se je zmanjšala, učinki zmanjšane generacije so se začeli multiplicirati iz leta v leto. Leto in pol praktično ni nobenih razpisov na področju evropskih socialnih skladov ali projektne aktivnosti, ki smo jo v preteklosti izvajali," je Kumer povedal za Radio Slovenija.

Populacija je večja, učiteljev pa vseeno preveč
Letos v osnovne pa tudi v srednje šole sicer vstopata številčno močnejši generaciji, a ker država varčuje, šole najprej na zaprtih razpisih med seboj izmenjajo viške kadrov. Tako vse več učiteljev uči na dveh šolah, ministrstvo za izobraževanja pa po besedah direktorice šolskega centra Ljubljana Nives Počkar od ravnateljev zahteva, da učitelji učijo 23 ur in več na teden, kar je več kot je osnovni normativ za polno plačo. Po izpolnitvi naštetih pogojev ministrstvo s tresočo roko šoli odobri novo zaposlitev, pa še večina od njih je za določen čas, zato Počkarjeva nič kaj optimistično ne razmišlja o zaposlovanju učiteljev: "Nekih velikih možnosti ni, ta populacija je sicer večja, predvsem so zaposlitvene možnosti v določenih profilih, kot so strojni inženirji na tehničnih šolah, ki beležijo dober vpis novincev."

Trenutno je na zavodu za zaposlovanje kar 1.760 ljudi s pedagoško izobrazbo, izobraževalne ustanove pa so v teh dneh razpisale zgolj 226 delovnih mest. Ker zaposlitev v šoli za mnoge brezposelne učitelje ni mogoča, so si po podatkih zavoda za zaposlovanje prisliljeni najti službo zunaj pedagoških voda.