Morebitne intervencijske ukrepe bi moral državni zbor sprejeti še letos, če bi želel preprečiti dvig plač v javnem sektorju po novem letu. Foto: MMC RTV SLO
Morebitne intervencijske ukrepe bi moral državni zbor sprejeti še letos, če bi želel preprečiti dvig plač v javnem sektorju po novem letu. Foto: MMC RTV SLO

Pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja je v kabinet premierja, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja, poslala poziv k nujnemu sestanku o intervencijskem zakonu. Predsednik skupine Drago Ščernjavič pravi, da so "neuradno informirani", da naj bi vlada že pripravljala ali spreminjala predlog zakona o intervencijskih ukrepih za leto 2012, ki naj bi ga nova, pokonstituirana sestava DZ-ja obravnavala po nujnem postopku.

"Naredijo naj analizo vseh stroškov"
Šlo naj bi za različico predloga zakona, ki ga je že v oktobru vložila vlada – torej za sveženj ukrepov, s katerimi bi popolnoma zamrznili plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialne transferje. Pri sprejemanju rebalansa oziroma proračuna za leto 2012 naj vodstvo pregleda vse odhodke, vse strukture stroškov proračuna, zdravstvene blagajne, pokojninske blagajne in občinskih blagajn. "Naj gredo od stroška do stroška, naredijo analizo javnih naročil in gospodarjenja s stvarnim premoženjem, pogledajo vse stroške notranjih in zunanjih potovanj."

Medtem pa predsednik Konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da se stališče konfederacije že nekaj mesecev sicer ne spreminja. To pomeni, da bi bili pripravljeni sprejeti različico intervencijskega zakona stranke Zares, ki iz zamrznitve izpušča napredovanja javnih uslužbencev v zameno za trdno pisno zagotovilo poslanskih skupin, ki bi ta zakon podprle, da ne bo dodatnih in enostranskih posegov v plače v celotnem letu 2012. Samo takrat ima zakon, ki bi ga sprejeli pred novim letom, smisel, če bi želeli na neki način racionalizirati stroške, je dejal Štrukelj.

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi pa poudarja, da je treba sprejeti "tak zakon, ki bi za šest mesecev pomenil mir, torej da se nič ne zgodi, in omogočal, da se vse dogovorimo, tudi za nazaj".

Janković jih bo povabil na pogovor
Vsi trije bi se radi sestali tudi z verjetnim novim mandatarjem za sestavo vlade Zoranom Jankovićem. Še posebej glede na to, da po Štrukljevih besedah že vse intenzivneje govorijo o intervencijskem zakonu; Štrukelj upa, da bodo imeli pri sprejemu tudi sindikati kakšno besedo. "Ti, ki so prišli v DZ, so obljubljali, da bodo vzdrževali visok nivo socialnega dialoga," je dodal. Janković je danes ob robu obiska prazničnih prizorišč v Ljubljani zatrdil, da jih na pogovor namerava povabiti.