Težave z radijskimi frekvencami se vlečejo že več mesecev. Foto: Stane Sršen
Težave z radijskimi frekvencami se vlečejo že več mesecev. Foto: Stane Sršen

Težave z radijskimi frekvencami se sicer vlečejo že nekaj mesecev, saj je Italija podelila italijanskim radijskim postajam nekatere frekvence, ki jih uporablja Slovenija. Pri tem pa Italija ni izpeljala postopka mednarodnega usklajevanja in pridobila soglasja Slovenije, s čimer je kršila ženevski sporazum iz leta 1984, posledično pa je uporaba frekvenc slovenskim postajam otežena ali celo onemogočena.

Zato bo Slovenija tožila italijanske radijske postaje tako na slovenskem kot tudi na italijanskem sodišču. Slovenija bo tudi opravila meritve in testiranja na spornih radijskih frekvencah, ki pripadajo Sloveniji in na njih povečala oddajno moč. Vlada bo o možnostih sprožitve postopka pri Evropski komisiji seznanila tudi civilne iniciative.

S problematiko je seznanjen tudi evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther H. Oettinger. Ta je že pred mesecem dni pojasnil, da komisija "dejavno spremlja problematiko škodljivega motenja za sosednje države zaradi radiodifuznega oddajanja Italije, ki ni v skladu z mednarodnimi dogovori o usklajevanju". To, da prebivalci ene države zaradi škodljivega motenja frekvenc od druge države ne morejo poslušati radijskih postaj FM v svojem jeziku, je po mnenju Oettingerja nesprejemljivo.