Od sklepa vlade je odvisno, koliko časa ostajajo vojaki na misijah v tujini. Foto: Slovenska vojska
Od sklepa vlade je odvisno, koliko časa ostajajo vojaki na misijah v tujini. Foto: Slovenska vojska
Tako je videti soba slovenskega vojaka v Afganistanu. Na tem območju je trenutno 49 pripadnikov SV-ja. Foto: RTV SLO

Največ vojakov deluje v okviru misij Nata (217 pripadnikov), drugi se udeležujejo misij Euforja in Združenih narodov. SV je po uvedbi profesionalne vojske postal eden večjih delodajalcev v državi, saj zaposluje več kot 6.500 ljudi, ta številka pa naj bi v dveh letih narasla še za 2.000 uslužbencev.

Kljub izsledkom raziskave, da si veliko srednješolcev želi delati v vojski, pa se SV spopada s pomanjkanjem ustreznega kadra. Razlog je najbrž tudi v dokaj nizki plači za poklicne vojake s IV. stopnjo izobrazbe, 130.000 tolarjev z vsemi dodatki, zato je toliko bolj mamljivo delo na misijah v tujini, ko se vojaku plača poveča tudi do štirikrat, kar je odvisno od območja delovanja in dolžnosti.

Ena nevarna situacija
Slovenski vojaki se udeležujejo misij na operacijah kriznega odzivanja in vse te operacije imajo povečano stopnjo tveganja. To oznako pridobi območje, kjer so razmere nepredvidljive. Vojaki SV-ja zaenkrat niso bili nikoli neposredno ogroženi, najnevarnejša situacija se je zgodila lani na misiji v Afganistanu, ko je voznik Hummerja z dvema vojakoma zapeljal na mino ter utrpel poškodbo sluha.

Koliko časa vojaki ostanejo na misiji v tujini je odvisno od sklepa vlade, ki potrdi misijo, je za MMC povedal tiskovni predstavnik SV-ja Simon Korez. Praviloma je to šest mesecev.


Kje so slovenski vojaki?
Eufor: - Bosna in Hercegovina: 78 pripadnikov
- Kongo: 2 pripadnika
Nato: - Priština in Peč: 160 pripadnikov
- Afganistan: 49 pripadnikov
- Irak: 4 pripadniki
- Sarajevo in Tampa: po 2 pripadnika
ZN: - Damask: 2 pripadnika

A. J.