Slovenci naj bi najbolj zaupali t. i. srednjeevropskim narodom: Nemcem, Avstrijcem, Madžarom. Foto: BoBo
Slovenci naj bi najbolj zaupali t. i. srednjeevropskim narodom: Nemcem, Avstrijcem, Madžarom. Foto: BoBo


Na vprašanje "Bi lahko rekli, da imate do pripadnikov drugih narodov in kultur včasih manj zaupanja kot pa do pripadnikov vašega lastnega naroda in kulture?" je 'Da' odgovorilo 28,8 odstotka vprašanih, kar je skoraj 60 odstotkov več kot lani. Še vedno pa je velika večina (69,8 odstotka) ni imela tega občutka, pa čeprav je ta delež manjši kot lani (79 odstotka).

Izrazito teritorialna razporeditev
Podrobnejša analiza je po mnenju raziskovalcev razkrila tri glavne skupine glede na zaupanje: Južno-vzhodno, srednjeevropsko ter svetovno. Albanci, Romi, Bošnjaki, Arabci ter Hrvati so tisti, ki so na lestvici zaupanja od 1 do 5 poželi najmanj točk. Na svetovni ravni je slika različna, saj so se Američani, Angleži in Japonci uvrstili visoko, medtem ko so Kitajci, Indijci, Rusi ter Judje po mnenju anketiranih vredni precej manj zaupanja.

Po podatkih raziskave naj bi Slovenci precej dobro gledali na srednjeevropsko okolico, saj so ravno Nemci in Avstrijci med anketiranimi poželi največ zaupanja, pa tudi Madžari in Italijani so se uvrstili precej visoko. Raziskovalci so tudi izpostavili, da osebni stik z narodom sam po sebi nima velikega vpliva na posameznikovo zaupanje do določene etnične skupine. Anketirani so imeli daleč največ osebnih stikov s pripadniki Srbov in Hrvatov, sledili so jim Makedonci, Italijani, Avstrijci in Bošnjaki, vendar so se vsi omenjeni na lestvici zaupanja uvrstili precej - različno.

Ukrepanje ob poplavah
Večina anketiranih je ukrepanje oblasti ob poplavah ocenila kot ustrezno - 55 odstotkov. Z odzivom oblasti na poplave je bilo nezadovoljnih 33 odstotkov, 12 odstotkov pa je odgovorilo z "ne vem".

Raziskovalci so anketirali 913 polnoletnih oseb od 27. do 29. novembra z uporabo stratificiranega slučajnega vzorca.