15 pripadnikov slovenskega kontingenta Unifil redne naloge v Libanonu tudi po zasedi opravlja naprej. Foto: EPA
15 pripadnikov slovenskega kontingenta Unifil redne naloge v Libanonu tudi po zasedi opravlja naprej. Foto: EPA

"Danes zjutraj so pripadniki SV-ja pri vračanju s patruljiranja naleteli na neznance, ki so jim na treh mestih njihove poti postavili fizične ovire in jih poskušali zaustaviti pri njihovem premikanju. Vojaki so s premikanjem nadaljevali, niso izstopili iz vozil - dveh humveejev - in so nadaljevali pot do svoje baze. Med potjo so bili kamenjani s strani skupin - to so bile manjše skupine do 15 ljudi, prav tako je bilo v okolici slišati streljanje, vendar ni prišlo do nobenega fizičnega stika, pripadniki SV-ja svojega orožja niso uporabili, ostali so nepoškodovani, vrnili so se v bazo in nadaljujejo s svojim delom," je za Radio Slovenija pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez.

Kot je dodal, pripadniki v misijah in operacijah delujejo v zahtevnejših okoljih, kjer do podobnih incidentov pogosto prihaja, je pa bil tokratni nekoliko bolj intenziven, vendar so vojaki na misijah za take incidente ustrezno opremljeni in pripravljeni ter znajo nanje ustrezno odreagirati.

Slovenska vojska z manjšim kontingentom v operaciji Unifil v Libanonu sodeluje od septembra 2006, trenutno pa je tam 15 vojakov, ki so nastanjeni v vojaškem oporišču v Shami, na jugu Libanona, kjer je močno prisoten libanonski Hezbolah, je poročal Robert Škerjanc.