Cerar je v nagovoru dejal, da je bil prispevek veteranov v vojni za Slovenijo neprecenljiv. Foto: BoBo
Cerar je v nagovoru dejal, da je bil prispevek veteranov v vojni za Slovenijo neprecenljiv. Foto: BoBo

Cerar je v nagovoru dejal, da je bil prispevek veteranov v vojni za Slovenijo neprecenljiv, "saj so se v usodnih dneh leta 1991 postavili v bran življenj in premoženja ter demokratične, na plebiscitu sprejete odločitve slovenskega naroda". 17. maj veterani povezujejo tudi z zavrnitvijo ukaza o oddaji orožja in z začetkom organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite, kar je Cerar v govoru označil za pogumno in odločno dejanje, vredno spoštovanja.

Poudaril je še, da smo z zgodovinsko odločitvijo slovenskega naroda in dogodki, ki so sledili, postavili temelje samostojne države in začrtali smer, v katero smo želeli, "da bi živeli v perspektivni, uspešni in varni državi, ki spoštuje vladavino prava in temeljne pravice ter svoboščine vseh njenih prebivalcev ter državo in družbo blaginje s priložnostmi za vse".

MSNZ nastal kot odgovor na razorožitev TO
MSNZ je nastal kot odgovor na zahtevo JLA-ja, naj mu Teritorialna obramba (TO) preda orožje. 15. maja 1990 je namreč JLA izdal pisni ukaz, naj TO orožje iz svojih skladišč preda v skladišča JLA-ja. Posamezni odbori TO-ja so ukazu sledili, tisti, ki so se zavedali, da slednje pomeni razorožitev, pa so se temu uprli. Pri zvezi veteranov vojne za Slovenijo so zapisali, da so s tem preprečili popolno razorožitev takratnega TO ter vzpostavili obrambne sile na novo nastajajoče države.

Pobudo za ustanovitev MSNZ-ja je dal takratni načelnik oddelka za Ljudsko obrambo občine Kočevje Tone Krkovič, ki je bil tudi prvi poveljnik MSNZ-ja. Oblikovanje je potekalo v tajnosti in brez prave formalne podlage. Slednjo je MSNZ dobil septembra 1990, ko je takratni notranji minister Igor Bavčar izdal uradno odločbo za oblikovanje MSNZ-ja.

Predhodnica Slovenske vojske
Septembra 1990 je MSNZ dobil tudi zakonsko podlago, ko je takratna slovenska skupščina sprejela dopolnilo k ustavi, s katerim je Slovenija dobila popolno oblast nad vodenjem lastnih oboroženih sil. Oktobra 1990 je MSNZ prešel pod okrilje slovenskega TO-ja, ki se je pozneje preimenoval v Slovensko vojsko.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je ob dnevu zveze, ki jo vodi, zapisal, da so člani MSNZ opravili "pomembno in junaško delo, saj jim je v času, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za TO, uspelo organizirati in voditi enote TO-ja tako, da so bile pripravljene tudi na organiziran oborožen odpor zoper JLA, če bi se za to pokazala potreba".