Ograja bo visoka 1,8 metra. Foto: EPA
Ograja bo visoka 1,8 metra. Foto: EPA

Če želijo te zadeve obvladati, je postavitev ograje razumen ukrep.

Matej Tonin, NSi
Luka Mesec, Violeta Tomić
Če bo ograja postavljena, bodo na drugi strani čakali in zmrzovali, opozarja Mesec (ZL). Foto: BoBo
Cerar napovedal tehnične ovire na meji

Koalicija je stopila v bran odločitvi vlade glede postavitve tehničnih ovir na meji. Lilijana Kozlovič iz SMC-ja je povedala, da si niso želeli, da bi se zgodil ta trenutek. Na vprašanje o morebitnem kaosu, ki bi nastal na drugi strani ograje, pa je poslanka odvrnila, da ima vlada pripravljene ukrepe tudi za ta scenarij. "Zaradi varnostnih vidikov pa vseh vnaprej še ne povemo," je še dejala.

DeSUS za dosledno spoštovanje schengna
"Če želimo usmerjati begunce, bomo morali dosledno spoštovati tudi schengenske predpise," je poudaril Franc Jurša (DeSUS). Tiste, ki ne bodo izpolnjevali pogojev za vstop v državo, bodo naši organi po njegovih besedah prisiljeni zavračati. Ob tem je spomnil, da Slovenija in Hrvaška nimata povsod jasno določene meje, zato bodo morali biti pristojni pozorni na to, da ne bodo delali napak in morda prejudicirali meje.

Jurša še ocenjuje, da je vlada z dozdajšnjimi ukrepi uspešno obvladovala begunsko krizo in večjih napak ni bilo. Zato upa, da bo tudi postavitev ograje prinesla pozitivne učinke.

Postavitev ograj je "grozna"
Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je v pisnem sporočilu navedel, da mu je "sama misel na postavitev kakršnih koli ograj na mejah Evrope osebno kot socialdemokratu grozna". Glede na položaj, v kakršnem se je znašla Slovenija, pa imajo po njegovem mnenju politiki vseh barv veliko odgovornost, da poskrbijo za varnost državljanov. "Na drugi strani pa moramo nujno preprečiti humanitarno katastrofo in po naših najboljših močeh pomagati pri oskrbi beguncev ter migrantov, ki prihajajo v Slovenijo," je še poudaril Židan.

SDS: Na morebitni kaos nismo pripravljeni
Del opozicije vladno napoved o postavitvi tehničnih sredstev oz. morebitne ograje na meji s Hrvaško sicer ocenjuje kot logično, a nepopolno. Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je dejal, da je tudi ob današnjem nastopu premierja Mira Cerarja doživel razočaranje, saj ne bi smel skrivati, kakšna tehnična sredstva je Slovenija kupila, pač pa to razkriti in nemara še potencirati, zlasti zaradi preventivnih učinkov, ki bi jih takšna izjava imela na izvoru problema, zlasti pa v Turčiji.

Gorenak je ob tem opozoril na težavo, ki se utegne pojaviti, če bosta Avstrija in Nemčija sprejemali po 6.000 prebežnikov na dan, v našo državo pa jih bo vstopilo 30.000. Razlika bo namreč v tem primeru ostala v Sloveniji. Na takšen scenarij po oceni Gorenaka nismo pripravljeni, posledica pa je lahko le kaos na območju države.

NSi: Ograja razumna in edina logična
Dokler je na severu Evrope obstajala politika odprtih vrat, se je begunski tok le še stopnjeval, zdaj pa je sever zasičen in bo začel omejevati dotok prebežnikov, pa ugotavlja vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin. Ko bosta to storili Avstrija in Nemčija, bo to dolžna storiti tudi Slovenija, sicer bo tu nastal kaos, ocenjuje Tonin. Zato je po njegovem mnenju današnja napoved premierja razumna in edina logična, glede na to, da se na severu Evrope prostor za prebežnike oži, z juga je pa pritisk ljudi še vedno velikanski.

"Če želijo te zadeve obvladati, je postavitev ograje razumen ukrep," meni Tonin, a obenem opozarja, da je to le polovica ukrepa. Druga je zagotovitev osebja, ki bo zagotavljalo, da bo ograja sploh opravljala svojo funkcijo.

ZL: To je protihumanitaren ukrep
Vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec je napoved vlade o postavitvi tehničnih sredstev ocenil za neprimeren in protihumanitaren ukrep. Povsod se je namreč po njegovem mnenju izkazalo, da nimamo opravka z varnostno, pač pa z organizacijsko, logistično in humanitarno razsežnostjo begunskega vprašanja. Spomnil je tudi, da prihaja zima, ljudje pa bodo zmrzovali za bodečo žico za slovensko mejo. "Očitno to vlade ne prepriča, pač pa podlega nacionalni paranoji, ki jo ustvarja zloglasna politična desnica," je dejal Mesec.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je spomnil, da so k postavitvi ograje oz. tehničnih sredstev iz varnostnih razlogov pozvali že pred časom. Vlada po njegovem mnenju zopet deluje reaktivno in ne proaktivno. Prav tako se Dobovšek sprašuje, pred kom skriva vse ukrepe oz. koga bi z njihovim razkritjem ogrozila.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.




Če želijo te zadeve obvladati, je postavitev ograje razumen ukrep.

Matej Tonin, NSi
Cerar napovedal tehnične ovire na meji