Petek je o odločitvi mariborskega sodišča izvedel iz medijev, saj so informacije od tam odtekale še pred vročitvijo odločb. Foto: RTV SLO
Petek je o odločitvi mariborskega sodišča izvedel iz medijev, saj so informacije od tam odtekale še pred vročitvijo odločb. Foto: RTV SLO
Vrhovno državno tožilstvo
Miro Petek in mariborsko okrožno državno tožilstvo upata, da bo vrhovno državno tožilstvo vložilo zahtevek za varstvo zakonitosti, tako da bi zadnjo besedo v procesu imelo Vrhovno sodišče RS. Foto: RTV SLO
Peterica obtoženih
Obtožena peterica je dočakala oprostilno sodbo. Foto: RTV SLO

Ker je višje sodišče v Mariboru zavrnilo pritožbo tožilstva je peterica obtoženih napada na Mira Petka tudi pravnomočno oproščena. Miro Petek je dejal, da je bila odločitev glede na potek sojenja pričakovana, proces pa označil za farso.

Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Elizabeta Gyoerkoes je dejala, da sodbe ne more komentirati, saj je tožilstvo državni organ. Meni še, da bi se lahko postopek nadaljeval pred vrhovnim sodiščem, če bo vrhovno državno tožilstvo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi domnevnih kršitev kazenskega postopka oz. storjenih procesnih napak. Tudi Miro Petek pričakuje, da bo država uporabila vsa možna pravna sredstva.

Iz odločitve višjega sodišča je razvidno, da to ne ugotavlja kršitev glede pisanja zapisnika in zvočnega snemanja glavne obravnave, sodišče pa je zavrnilo tudi očitke tožilke, da sodišče ni preverjalo verodostojnosti anonimnih prič. Višje sodišče trdi, da je sodba prvostopenjskega sodišča pravilno in popolno ugotovilo dejansko stanje ter da sodišče ni razpolagalo z dokazi, ki bi potrdili, da so obdolženci resnično storili kaznivo dejanje, ki jim je bilo očitano.

Napoved odškodninskih zahtevkov
Odvetniki peterice obtoženih so napovedali vložitev odškodninskih zahtevkov zaradi neupravičenega odvzema svobode. Trije izmed obtoženih so v priporu preživeli skoraj dve leti. Odvetniki menijo, da je potrditev sodbe dokazala, da obtoženi niso krivi napada na Petka. Če ne bo možna izvensodna poravnava, so napovedali, da bodo vložili tožbo.

Poslanec SDS-a Jože Jerovšek meni, da seznanitev javnosti z neuradnimi informacijami o sodbi višjega sodišča kažejo na močan vpliv kriminalnega podzemlja in tranzicijskih tajkunov na del sodstva. Hkrati je izrazil presenečenje nad domnevno potrditvijo oprostilne sodbe.

DNS spoštuje odločitev sodišča
Društvo novinarjev Slovenije je sporočilo, da spoštuje odločitev sodišča. Poudarili so, da je najpomembnejše, da "na ta odmeven proces ne pade senca dvoma o pravičnosti odločitve". V društvu so dejali, da so vedno opozarjali na pomanjkljivosti v preiskavi primera, kar je vzrok, da ostaja primer nerešen, pričakovanja pa neizpolnjena. Ob tem si želijo, da proces ne bi služil kot primer, da država izpostavljenim skupinam ne zmore zagotoviti potrebne varnosti.

Ozadje procesa
Miro Petek je bil leta 2001 žrtev brutalnega napada s poskusom umora, ki naj bi bil posledica njegovega poročanja o poteh in stranpoteh privatizacije na Koroškem. Murskosoboško okrožno sodišče je avgusta lani peterico obtoženih oprostilo, nakar je zadeva romala na višje sodišče v Mariboru. Sredi sodnih počitnic je v javnost pricurljala neuradna vest, da je sodišče oprostilno sodbo potrdilo na posvetovanjih senata 1. in 2. junija, vendar je takrat ni razglasilo. Odločbo bodo vpletenim vročili šele zdaj, po koncu enomesečnih sodnih počitnic, saj zadeva Petek za sodišče ni bila nujna.