Šefic je sprejel veleposlanika in policijskega atašeja Avstrije, Clemensa Kojo in Andreasa Pichlerja. Glavna tema pogovora je bil prebežniški položaj. Foto: Reuters
Šefic je sprejel veleposlanika in policijskega atašeja Avstrije, Clemensa Kojo in Andreasa Pichlerja. Glavna tema pogovora je bil prebežniški položaj. Foto: Reuters

Šefic je med drugim izpostavil nedavno pobudo premierja Mira Cerarja za učinkovitejši nadzor na grški meji in pomoč Makedoniji pri obvladovanju prebežniškega toka.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je Šefic poudaril, da je bil slovenski predlog dobro sprejet in ga številne države podpirajo.

Ob tem je dodal, da je ključno sprejeti skupno širšo dokončno odločitev, saj spreminjanje pravil in uvajanje novih ukrepov pri sprejemanju prebežnikov predstavljata dodatno obremenitev za vse države na t. i. zahodnobalkanski poti.

Sodelovanje Slovenije in Avstrije je sicer na vseh ravneh zelo dobro, tako na politični med notranjima ministrstvoma kot operativni med policijama, so ugotovili na sestanku. Slovenskim policistom pri nadzoru meje s Hrvaško trenutno pomaga 15 avstrijskih kolegov in tudi v prihodnje bi bila Slovenija vesela take pomoči, je še dejal Šefic.

Prebežnike bi Avstrija vračala z vojaškimi letali
Avstrija sicer te dni uvaja nove postopke pri sprejemanju, obravnavi in repatriaciji prebežnikov. Z njimi želi predvsem narediti državo manj privlačno za prebežnike in pospešiti obravnavo tistih, ki so že tam, tudi v smislu vračanja tistih, ki do zaščite v Avstriji niso upravičeni.

Zavrnjene prosilce za azil naj bi tako v prihodnje vračali tudi z vojaškimi letali hercules C-130. Na seznam t. i. varnih držav izvora prebežnikov Avstrija dodaja Maroko, Alžirijo, Tunizijo, Gruzijo, Mongolijo in Gano, postopek obravnave prošenj prosilcev za azil iz varnih držav pa skrajšuje na vsega deset dni.

Plačujejo jim za vrnitev
Same prebežnike skušajo Avstrijci spodbuditi tudi k prostovoljni vrnitvi v domovine, in sicer tako, da ponujajo več denarja tistim, ki se sami odločijo vrniti.

Do leta 2019 naj bi iz Avstrije izgnali najmanj 50.000 prebežnikov, določili pa so tudi zgornjo mejo, koliko prosilcev za azil so sploh še pripravljeni sprejeti.

Obenem je avstrijska vlada pred kratkim zaostrila azilno zakonodajo in med drugim časovno omejila pravico do azila ter omejila pravico do združitve družin, na meji s Slovenijo pa so Avstrijci poostrili režim sprejemanja in preverjanja prebežnikov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.