Sodni svet ne želi razkriti podatkov o uspešnosti dela javnih funkcionarjev. Foto: BoBo Foto:
Sodni svet ne želi razkriti podatkov o uspešnosti dela javnih funkcionarjev. Foto: BoBo Foto:
Odločba informacijske pooblaščenke
Pravna vojna o zaupnosti dela javnih funkcionarjev med Informacijsko pooblaščenko in Sodnim svetom se nadaljuje. Foto: J. B.
false

Sodni svet je po oceni informacijske pooblaščenke podatke o uspešnosti dela posameznih sodnikov nezakonito označil kot tajni podatek. Ker se je sodni svet na odločbo pritožil na upravno sodišče, bodo imeli končno besedo o javnosti dela sodnikov znova sodniki.

Sodni svet: statistika bi lahko diskreditirala sodnika
Vse od razkritja Tarče, da nekaterim slovenskim sodiščem razveljavijo več kot polovico sodb, na katere se stranke pritožijo, sodni svet zavrača razkritje podatkov o uspešnosti posameznih sodnikov. "Za vsako državo je izjemnega pomena zaupanje državljanov v sodstvo, ki je v prvi vrsti odvisno od vtisa, ki ga ima javnost o sodstvu. Seveda to ne pomeni, da je treba za dosega tega cilja skrivati nepravilnost," so v odločbo, s katero zavračajo vpogled v podatke, zapisali v Sodnem svetu. Ker pa bi razkritje podatkov lahko oblikovalno javno mnenje o delu sodnikov brez celostne slike sodnikovega dela, vpogled kljub temu zavračajo. "Razkritje parcialnih statističnih podatkov o delu sodnika bi lahko diskreditiralo sodnika v očeh javnosti in ga mogoče celo naredilo ranljivega za poizkuse, da se nanj vpliva," zaključuje dr. Mateja Končina Peternel, predsednica Sodnega sveta.

Dokumenti neustrezno označeni kot tajni
Informacijska pooblaščenka meni prav nasprotno. Najprej zavrača opredelitev podatkov o uspešnosti sodnikov kot tajnost, saj "dokumenti niso ustrezno označeni kot tajni, prav tako ni bila podana pisna ocena možnih škodljivih posledic". Prav tako se neodvisnost sodnikov nanaša "na konkretne sodne postopke, v katerih sodijo". "Zato dostop javnosti do zgolj statističnih podatkov o odstotku potrjenih zadev na posameznega sodnika ne ogroža sodnih postopkov oziroma samostojnosti in neodvisnosti sodnika pri sojenju," je v odločbo zapisala Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Sodniki bodo odločali o javnosti dela sodnikov
Informacijska pooblaščenka je tako že drugič razveljavlja zavrnilno odločbo Sodnega sveta in mu nalaga, naj podatke o uspešnosti dela posameznih sodnikov posreduje RTV Slovenija. Sodni svet je skupaj z državnim pravobranilstvom proti tej odločbi 11. novembra vložil tožbo zoper Informacijsko pooblaščenko, s katero od Upravnega sodišča zahteva, naj v danem primeru pri svoji odločitvi upošteva "izjemo do dostopa do informacij javnega značaja" in zadevo vrne v ponovno odločanje Informacijski pooblaščenki. O javnosti dela sodnikov bodo tako zdaj odločali sodniki upravnega sodišča.