Osnutek zakona o RTV-ju je že na mizi. Foto: MMC RTV SLO
Osnutek zakona o RTV-ju je že na mizi. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca Ravnikar
Na ministrstvu. ki ga vodi Majda Širca, še niso razkrili vsebine osnutka. Foto: MMC RTV SLO
Mediji
Zaradi evropske direktove mora biti še pred zimo pripravljen tudi spremenjen zakon o medijih. Foto: RTV SLO

Tako vsaj poroča časnik Dnevnik in dodaja, da je bil pomemben dejavnik pri nastajanju predloga tudi evropski pravni red, ki se v zadnjem času dinamično spreminja. Vsebine osnutka ministrstvo še ni želelo razkriti, v kabinetu ministrice Majde Širca so tako potrdili le, da se spremembe nanašajo na nadzor financiranja in sestavo programskega sveta javnega zavoda.

SESTAVA PROGRAMSKEGA SVETA RTV SLO PO VELJAVNEM ZAKONU O RTV SLOVENIJA
- enega člana imenuje madžarska narodna skupnost;
- enega člana imenuje italijanska narodna skupnost;
- enega člana imenuje Slovenska akademija znanosti in umetnosti;
- dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti;
- tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni v RTV Slovenija na neposrednih volitvah tako, da so zastopane informativna dejavnost, kulturno-umetniška dejavnost in tehnika;
- pet članov imenuje državni zbor na predlog političnih strank, pri čemer mora v največji mogoči meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru;
- 16 članov imenuje državni zbor na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija; univerz in fakultet ter društev, zvez društev oziroma njihovih organizacij, zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva, ter drugih organizacij civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik. Ustreznost kandidatov in izpolnjevanje pogojev se izkazuje z dokazili, ki so določena v besedilu javnega poziva.

Vir: Zakon o RTV SLO

Sočasno tudi spreminjanje zakona o medijih
V resorju, pristojnem za medije, sicer pravijo, da spreminjanje zakona o RTV Slovenija poteka sočasno s spreminjanjem zakona o medijih. Potrdili so, da je njihov prvoten načrt predvideval prednostno spreminjanje zakona o medijih in zagotovili, da da bo tudi osnutek le tega pripravljen najpozneje v treh tednih.

KORISTNE POVEZAVE

- Veljavni zakon o RTV Slovenija.
- Veljavni zakon o medijih.


Spremembe nujne zaradi uskladitve z evropsko direktivo
Zakon o medijih naj bi namreč imel prednost zato, ker mora biti do sredine decembra usklajen z novo evropsko direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah. Če se to ne bo zgodilo, bo kot pravna podlaga začela veljati direktiva, ki določa zgolj minimalne standarde.