Pazniki opozarjajo na nizke prejemke pravosodnih policistov. Foto: BoBo
Pazniki opozarjajo na nizke prejemke pravosodnih policistov. Foto: BoBo

Zaposleni v zaporu na Dobu opozarjajo, da ob predlaganih varčevalnih ukrepih ne morejo privoliti v varčevanje pri plačah in stroških, povezanih s plačami. "Večina pravosodnih policistov in drugi zaposleni v Zaporu Dob prejemajo osebne dohodke, ki so mizerni in komaj presegajo minimalno plačo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Glede na specifiko dela in lokacije zapora na Dobu je po njihovih navedbah tudi nedopustno, da bi zmanjševali stroške, kot je nadomestilo za prevoz na delo. V zadnjem obdobju tudi ni bilo nadomestnih zaposlitev, predvidevajo pa, da jih ne bo niti ob napovedani upokojitvi 12 zaposlenih, čeprav je po njihovi oceni vsaj 10 ljudi premalo.

Starši so se obrnili na vlado
Več svetov staršev vrtcev ter nekateri predsedniki in predstavniki svetov nasprotujejo rezom v proračun za izobraževanje, zato so na vlado in direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo naslovili protestno noto.

V njej nasprotujejo napovedanim zmanjšanjem sočasne prisotnosti vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja za eno uro ter povečanju števila varovancev v oddelkih. Ti ukrepi bi poslabšali kakovost predšolske vzgoje ter delovne razmere zaposlenih, so zapisali.

Nasprotujejo tudi uvedbi plačila vrtca za drugega in preostale otroke ter ukinitvi ugodnosti zmanjšanja plačila za starejšega otroka za en plačni razred. A dodajajo, da to še razumejo.