SSK praznuje 20 let obstoja. Foto: BoBo
SSK praznuje 20 let obstoja. Foto: BoBo
Janez Janša
Janša je pojasnil, da je v času osamosvajanja podpora SSK-ja nadomeščala tisto podporo, ki so jo pričakovali od drugod in je ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Žekš
Žekš se je SSK-ju zahvalil za vse, kar je naredil za povezovanje Slovencev po svetu. Foto: BoBo

Svetovni slovenski kongres (SSK) je s slavnostno akademijo proslavil 20-letnico ustanovitve.

Predsednik SSK-ja Boris Pleskovič je uvodoma povedal, da bi lahko tisti, ki so vrsto let živeli v tujini, Slovence naučili domoljubja, saj so se daleč stran od domovine naučili ceniti njene lepote. "Ob 20-letnici Republike Slovenije in Svetovnega slovenskega kongresa želim, da bi oba živela milijone in milijone let," je dodal.

"S svojo državo igramo nevarno igro"
Osrednji govornik na prireditvi je bil akademik Zorko Simčič. Povedal je, da je dosežek ljudi, ki so spravili v življenje SSK, zavidanja vreden. Pravi, da so to bili pogumni in vizionarski ljudje.

Dejal je, da Slovenci igramo nevarno igro s svojo državo in da dobiva beseda patriotizem slabšalni pomen. Ob tem je dodal, da EU krepi evropski družbeni red, hkrati pa slabi nacionalno suverenost posameznih držav, kar se po njegovem mnenju pozna tudi pri stališčih ljudi.

Poudaril je, da je narod utemeljen na svojem jeziku, "če je pa kateri evropski narod utemeljen še posebej na jeziku, je pa to naš - mi z jezikom stojimo ali pademo". Poseben pomen pri ohranjanju slovenskega jezika je pripisal prav SSK-ju.

Dejal je še, da noben narod ne postane velik, preden v težkem položaju ne ugotovi, da se ne more zanesti na nikogar, kar smo Slovenci, kot pravi, ugotovili v času osamosvojanja, ko nismo imeli ne podpore EU-ja in ne drugih velesil.

"Brez SSK-ja ne bi bilo Slovenije, kot jo imamo"
Boštjan Žekš
, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je SSK-ju zahvalil za vse, kar je naredil za povezovanje Slovencev po svetu. "Slovenci po svetu so pravi Slovenci. So tisti, ki cenijo svojo državo, ne glede na vlado, ki jo ta ima. Prosim SSK, da nekaj tega spoštovanja uvozi," je izpostavil.
Predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Miro Petek je prepričan, da samostojne Slovenije, kot jo imamo danes, ne bi bilo brez SSK-ja, "brez njegove ideje in ljudi, ki ga sestavljajo". Poudaril je tudi, da moramo državo varovati in jo zato zaupati tistim, ki znajo z njo ravnati.

Janša za podelitev državljanstva Slovencem po svetu
Predsednik SDS-a Janez Janša je pojasnil, da je v času osamosvajanja podpora SSK-ja nadomeščala tisto podporo, ki so jo pričakovali od drugod in je ni bilo. Izpostavil je, da so delegacije rojakov, ki so takrat prihajale v Slovenijo, dajale slutiti, da nismo sami, prav tako pa so rojaki po njegovem pripomogli tudi k hitrejšemu mednarodnemu priznanju Slovenije.

Prepričan je, da dolg države do SSK-ja in rojakov po svetu za vse to še ni poplačan. Kot pravi, bi država morala podeliti slovensko državljanstvo vsem Slovencem po rodu brez omejitev in poskrbeti za zastopstvo slovenskih državljanov, ki živijo po svetu, v DZ-ju.

"Ko sem obiskovala Slovence po svetu, sem občudovala, kako ohranjajo spomin na domovino in običaje, ki so jih tukaj, v Sloveniji, doživeli kot otroci in kako dobro so informirani o tem, kar se dogaja v domovini. Po tem, ko sem tudi sama preživele precej časa v tujini, sem bila ponosna na to, kar ima Slovenija," je poudarila predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, ki se je zavzela tudi za postavitve skupnega spomenika vsem žrtvam različnih vojn, "v katerih so Slovenci padli pod različnimi zastavami".

SSK združuje Slovence doma in po svetu
Kot je zapisano na spletni strani SSK-ja, je Svetovni slovenski kongres vseslovenska organizacijska skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike. "Osnovni namen Svetovnega slovenskega kongresa je doseči, da se ljudje slovenskega rodu po vsem svetu čutijo kot posebna, svojska skupnost," dodajajo.