Udeleženci tabora prihajajo iz različnih držav, največ iz Argentine. Foto: MMC RTV SLO
Udeleženci tabora prihajajo iz različnih držav, največ iz Argentine. Foto: MMC RTV SLO
V Šentvidu poteka tabor Slovencev po svetu

Udeleženci tabora prihajajo iz različnih držav, največ iz Argentine. Od potomcev slovenskih izseljencev v Argentini, ki so se ob osamosvojitvi preselili v Slovenijo, tudi izvira pobuda za Izseljensko društvo Slovenija v svetu, ustanovljeno leta 1991 s ciljem povezovanja vseh Slovencev z matično domovino.

V Argentini živi že tretja ali četrta generacija Slovencev. "Mladi še vedno gojijo veliko ljubezen do Slovenije. Tu so seveda imeli veliko vlogo njihovi starši in stari starši, ki so jim uspeli približati domovino, čeprav je sami morda še niso obiskali," je povedal Zorn. Da so še predani domovini, je med drugim dokazoval tudi današnji nastop dijakov iz Argentine Rast 44.

Begunci, ki so reševali golo življenje
Letošnji tabor poteka v znamenju 70. obletnici konca druge svetovne vojne. "Posvečen je predvsem tistim, ki so morali v begunstvo, da bi si ohranili vsaj golo življenje. Kljub fizičnemu in duševnemu trpljenju, ponižanjem in krivicam so znali ohraniti pokončno držo in zrasti v nov narodov poganjek daleč od domovine. Že na začetku, ko so si morali urejati življenjske razmere in iz nič ustvariti svojim družinam nov dom, so z veliko ljubeznijo in navdušenjem začeli organizirati slovensko skupnost v tujini, skrbeti za njeno vsestransko versko in kulturno rast, da bi že s svojim zgledom vzgajali mladi rod v pokončne in zavedne Slovence," je povedal Zorn.

Zbranim na taboru v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je izrekel dobrodošlico ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval mašo. S priznanjem za življenjsko delo so letos počastili likovnega umetnika, kulturnika in avtorja odrskih scen Toneta Oblaka iz Argentine. Pripravili so tudi okroglo mizo s še živečimi pričevalci, ki so morali po koncu druge svetovne vojne zapustiti Slovenijo.

Spomini na mladost
"Leta 1945 sem bil star 10 let in sem videl, kaj se je dogajalo. Imam sorodnike v Argentini in Ameriki, ki so morali oditi, in se veselim, če kdaj še kakšnega srečam," je povedal že večkratni udeleženec tabora Anton Suhadolc iz Ljubljane.

Po besedah člana odbora Društva Slovenija v svetu Marka Jermana, ki se je leta 1990 vrnil iz Argentine, je tabor tudi priložnost, da izseljenci opozorijo matično državo na svoj obstoj in potrebe. Po njegovih ocenah je sicer država že zamudila veliko priložnost, da pritegne izseljence nazaj v domovino.

"Takrat v prvem desetletju po osamosvojitvi je bilo veliko Slovencev, ki bi bili pripravljeni priti, če bi Slovenija takrat naredila korak naproti in ponudila kakšno ugodnost vsaj prva leta tu. Nato so prišle krize tam in tu in je stvar zdaj drugačna," je dejal.

V Šentvidu poteka tabor Slovencev po svetu