Kraje s t. i. skimmingom so dokaj pogoste. Foto: Policija
Kraje s t. i. skimmingom so dokaj pogoste. Foto: Policija
NLB blokiral več bančnih kartic

V zadnjih dneh so zaznali povečano število t. i. skimming naprav na bankomatih različnih bank po Sloveniji, so pojasnili v NLB-ju. Med mogočimi izpostavljenimi uporabniki so tudi imetniki BA Maestro kartic NLB, zato so v četrtek preventivno blokirali večje število teh kartic.

Hkrati so začeli tudi telefonsko obveščati imetnike o izvedeni blokadi. V NLB-ju poudarjajo, da gre za preventiven ukrep v zaščito imetnikov, da se čim prej in v čim večji meri zmanjša možnost zlorab.

Imetnikom blokiranih kartic bodo nove naročili avtomatsko in brezplačno. Ob tem v banki dodajajo, da v primeru zlorabe kot posledice skimminga stranka ne utrpi škode, saj oškodovani stranki banka povrne denar.
V galeriji si oglejte, kako so videti skimmng naprave in kako delujejo.

Priporočila ob uporabi bančnega avtomata:
-
Pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke, ki ste jo vtipkali, in da so čakajoči za vami dovolj oddaljeni od vas. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.
- Bančne avtomate uporabljajte sami in nikomur ne povejte svoje osebne številke za uporabo kartice (PIN-kode). Če avtomata ne znate uporabiti, ne sprejmite pomoči mimoidočega, raje se o uporabi poučite v svoji banki.
- Če na bančnem avtomatu zaznate kakršno koli razliko od običajnega delovanja (npr. kartico težje vložite v avtomat, na reži za kartico so pritrjeni dodatni elementi ipd.), vzemite kartico in zapustite avtomat ter uporabite drugega.
- V primeru, da vam bančni avtomat ne vrne kartice (zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice), ob ali na njem pa je prilepljeno navodilo, da znova vtipkajte PIN-številko, tega ne storite. Enako velja, če vam ponovno vtipkanje PIN-številke predlaga oseba, ki je v bližini.
vir: spletna stran NLB-ja

NLB blokiral več bančnih kartic