Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Osrednje dogajanje se je v Ljubljani tokrat začelo peš in na Prešernovem trgu, kjer so protestniki med drugim vzklikali gesla za delavske pravice. Nato so se peš, nekateri pa tudi s kolesi, odpravili proti Trgu republike, kjer so napolnili neograjeni del trga. Na trgu se je znova zbrala kar precejšnja množica, ki ga je dodobra napolnila, a ljudi je bilo na pogled nekoliko manj kot prejšnji petek. Po uradni oceni policije je bilo udeležencev okoli 5000, po ocenah enega od organizatorjev, Protestivala, pa se je skupno protesta udeležilo več kot 9000 ljudi.

Sorodna novica Pred veleposlaništvom ZDA odmevala imena ubitih temnopoltih

Policija je prijela sedem oseb in pripeljala na policijsko postajo. Izdali so jim plačilne naloge zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru.

Protestniki so pred parlamentom izrazili podporo okolju, nasprotovanje fašizmu in militarizaciji ter represiji. Na transparentih sicer močno raznovrstne množice protestnikov je bilo videti zapise, kot so "Ne politiki janšizma"; "Umetnosti ne damo"; "Zbudite se, ni planeta B"; "Odzvonilo vam je"; "Diktaturo na smetišče zgodovine", pa tudi takšne z neposrednimi pozivi k odstopu vlade. Opaziti je bilo tudi vsesplošno nezadovoljstvo s slovensko politiko, saj so številni nosili napise "ne lev, ne desen", pa tudi: "Volitve so predrage! Raje žrebajmo – kvak, bee".

Nekateri so se s transparenti zavzemali za okolje, drugi opozarjali na težave rasizma in policijskega nasilja v družbi, tretji so zahtevali bolj pravično družbo, vsem pa je bila skupna zahteva po odstopu trenutne vlade Janeza Janše. S kredami so po tleh na trgu napisali številna protivladna sporočila, kot so: "Aleksandra Pivec ne čuje dobro", "JJ v zapor", "Policija čuva barabe", "Jezus bi kolesaril", "Tudi Grosuplje protestira, sram nas je", "Kdaj bo cepivo proti diktaturi?", "Komu zvoni?" ipd.

Janša: To je organizirana grožnja s smrtjo

Protestniki so v zrak proti parlamentu tako kot prejšnji petek znova vrgli množico papirnatih letal, nekateri pa so ob ritmih bobnov tudi zaplesali. V presledkih se je na trgu večkrat glasno, kot je že v navadi, skandiralo "lopovi, lopovi". Z megafonov pa je bilo občasno slišati tudi medklice "Janez, kje si?" in "Janez, daj odstopi danes". Za nekaj minut je nato množica protestnikov znova hkrati dvignila enak transparent kot pretekli petek z napisom "Smrt janšizmu! Svoboda vsem!".

Fotografijo protestnikov z omenjenimi transparenti je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša in pripisal: "Organizirana grožnja s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in Državnega tožilstva RS. Ni leto 1945, ampak Slovenija, 2020 - 21. stoletje." Na zapise Smrt janšizmu je Janša v kontekstu groženj s smrtjo v preteklosti tudi že večkrat opozoril.

Jaša Jenull je skočil čez zaščitno ograjo, zato ga je policija prijela. Foto: BoBo
Jaša Jenull je skočil čez zaščitno ograjo, zato ga je policija prijela. Foto: BoBo

Prestop zaščitne ograje in prerivanje s policijo

Kot so sporočili iz skupine Protestival, je najprej prišlo do nenasilnega prestopa ograje, nato se je nekaj protestnikov na drugi strani ograje uleglo na tla, nekateri pa so pobirali papirnata letala, ki so predtem poletela čeznjo. "Enega protestnika je policija podrla na tla, še preden se mu je uspelo uleči, tri je odpeljala na policijsko postajo," so zapisali v sporočilu. Kot so dodali, so bili petkovi protivladni protestniki združeni v različnih tematskih blokih: antimilitarističnem in antifašističnem, okoljevarstvenem in kulturniškem.

Pred ograjo je za kratek čas sledilo tudi prerivanje med udeleženci protesta iz skupine Antifa in policijo. Zamaskiranci z rdeče-črnimi zastavami so po umiritvi napetosti policistom skandirali "čuvate fašiste".

Policisti so sporočili, da so pridržali sedem protestnikov, ki so skočili čez varnostno ograjo. Po poročanju spletnega Dela tudi gledališkega režiserja Jašo Jenulla, enega vidnejših obrazov protestov, ter raperja, aktivista in kolumnista Miho Blažiča – N'toka. Z izjemo omenjenega incidenta je protest znova potekal povsem mirno.

Manjša skupina je pokleknila in skandirala
Manjša skupina je pokleknila in skandirala "dol z vlado". Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Stojnica z majicami "Zbudi se"

Na trgu je vzniknila tudi stojnica, na kateri so za 10 evrov prodajali majice z motivom "Zbudi se", piščalka pa je bila brezplačno. Manjša skupina mladih je ob koncu dogajanja pokleknila na tla pred policiste ob zaščitni ograji in skandirala "Dol z vlado". Nekaj pred 21. uro se je trg nato začel vidno prazniti, protestniki pa so zagotavljali, da se naslednji petek vrnejo in se bodo vračali, "dokler bo potrebno".

Gorazd Kovačič in Bernard Nežmah o protestih v Sloveniji in po svetu

Z balkonov na kolesa

Vseslovenski protesti so se začeli kot akcije z balkonov med epidemijo covida-19, aprila, ko je vlada sprostila prve ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa so se protestniki podali na kolesa. Proteste prek spletnih družbenih omrežij usklajuje več iniciativ in posameznikov.

Protestniki so do vlade kritični zaradi vrste potez, med drugim domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti covidu-19, številnih kadrovskih menjav, večanja pooblastil policije, prizadevanj za pošiljanje vojske na meje, napadov na novinarje ter omejevanja dela nevladnih okoljskih organizacij.

Kot so poudarili v enem izmed pozivov pred protestom, so na "udaru težko pridobljene in že dodobra skrhane delavske pravice, dostop do javnega zdravstva, narava in okolje ter temeljne svoboščine, kot sta svoboda gibanja in ne nazadnje pravica do protesta". Poudarili so tudi povečevanje proračunov in pooblastil represivnih organov in vojske.

Sedmič zapored petkovi protivladni protesti