Predsednik DL-ja in predsednik SLS-a bosta skupaj s predsednikom DeSUS-a iskala pot iz politične krize. Foto: BoBo
Predsednik DL-ja in predsednik SLS-a bosta skupaj s predsednikom DeSUS-a iskala pot iz politične krize. Foto: BoBo
Janko Veber
SD je za nezaupnico vladi Janeza Janše, a potrditev nove vlade pogojuje z dogovorom o državnem premoženju. Foto: MMC RTV SLO

Od tistega trenutka naprej, ko bi nekdo drug dobil zaupnico v parlamentu zato, da sestavi vlado, bo naš ključni pogoj prav reševanje tega problema: kaj se bo zgodilo s premoženjem Republike Slovenije.

Janko Veber, SD

"Te vlade in tega predsednika vlade ne podpiramo. Zavedamo se, da postopek nezaupnice lahko pripelje do predčasnih volitev. Zato si upam reči, da smo v poslanski skupini SD za to, da - če pride do glasovanja o nezaupnici - bomo glasovali za nezaupnico. Tako škodljivega delovanja za državo, kot se zdaj dogaja, ni mogoče opisati. Vseh deset poslank in poslancev SD-ja bo dalo svoje glasove za to, da prepreči vse, kar se po vsebini dogaja v Sloveniji," je na tiskovni konferenci dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Moderndorfer pa je pozneje pojasnil, da ima začasna predsednica stranke Alenka Bratušek intenzivne pogovore o reševanju politične krize, ki potekajo vsak dan. "Več jih je na dan, v resnici se stvari spreminjajo vsaki dve ure." V zvezi s pogovori t. i. sredinskega trojčka je dejal, da vedo, da potekajo, vendar o njih niso bili uradno obveščeni.

Na vprašanje, ali je glasovanje o konstruktivni nezaupnici mogoče že na marčni seji DZ-ja, je odgovoril, da se o tem lahko glasuje tudi na izredni seji. "Stvari so odprte. Kadar pride konstruktivna nezaupnica, verjamem in upam, da bodo stvari jasne in se ne bomo spraševali, ali potrebujemo končni rezultat takšen, da bo uspešen," je še komentiral Moderndorfer.

Sredinski trojček išče rešitev
Dopoldne so se sicer na prvem sestanku po izstopu DL-ja in DeSUS-a iz vlade sešli predsedniki DL-ja, SLS-a in DeSUS-a. Karl Erjavec je ob tem dejal je, da bi, po pogovorih sodeč, "lahko sestavili tako podporo, ki bi omogočila izglasovanje konstruktivne nezaupnice", in dodal, da si glasovanja o nezaupnici želijo že na prvi naslednji redni seji državnega zbora. Erjavec ob tem ocenjuje, da gredo pogovori za oblikovanje nove vlade v pravo smer. Prvi mož DL-ja Gregor Virant pa je po srečanju dejal, da so vsi trije optimistični in iščejo rešitve. "Biti moramo konstruktivni, država hitro potrebuje stabilno in zaupanja vredno vlado," je dejal.

Po neuradnih podatkih naj bi že potekali pogovori s kandidati za novega mandatarja. Erjavec imen ni želel razkriti, dejal je le, da "bo ime takšno, ki bo vredno zaupanja javnosti". Sredinski trojček se bo sestal še s PS-jem in SD-jem, po nekaterih podatkih še danes. V javnosti sicer že kroži nekaj imen, med drugim naj bi bila v igri Stojan Petrič in France Arhar.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa je na spletnem družabnem omrežju Twitter po sestanku zapisal, da so se predsedniki strank sredinskega trojčka poslušali in izmenjali mnenja o reševanju političnega položaja. Pogovori o reševanju razmer se bodo še nadaljevali. Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je sicer dejal, da v njegovi stranki še vedno menijo, da bi bile predčasne volitve najboljša rešitev, a ker se predsednik vlade Janez Janša ni odločil za glasovanje o zaupnici v državnem zboru, bo DL zdaj poskusil sodelovati pri konstruktivni nezaupnici.

Pobudo za tako imenovano projektno vlado je sicer že pred časom podala Pozitivna Slovenija, toda druge stranke nad sodelovanjem s PS-jem niso navdušene, dokler za njo stoji "zamrznjeni" predsednik Zoran Janković.

Od tistega trenutka naprej, ko bi nekdo drug dobil zaupnico v parlamentu zato, da sestavi vlado, bo naš ključni pogoj prav reševanje tega problema: kaj se bo zgodilo s premoženjem Republike Slovenije.

Janko Veber, SD