Pahor je napovedal, da se bo v prihodnjih dneh posvetoval in odločil, kako naprej. Janša vidi samo predčasne volitve. Foto: BoBo
Pahor je napovedal, da se bo v prihodnjih dneh posvetoval in odločil, kako naprej. Janša vidi samo predčasne volitve. Foto: BoBo

"Čim prej predčasne volitve! Po njih dogovor BP-JJ," so predlagali v Financah. Janša je na Twitterju odgovoril: "Ponudili junija, bili arogantno zavrnjeni. Sedaj je vlak odpeljal. 50+"

Danilo Türk
Slovenija potrebuje premišljeno in zbrano odločanje, je prepričan predsednik republike. Foto: BoBo
Katarina Kresal
Kresalova je odstopila po objavi mnenja protikorupcijske komisije, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Foto: BoBo
Poslanci
Čas do septembrske seje DZ je po mnenju Türka treba izkoristiti za skrben premislek o odločitvah, ki jih potrebujemo. Foto: MMC RTV SLO

V sredo je z mesta notranje ministrice namreč nepreklicno odstopila Katarina Kresal. Funkcija ji bo prenehala, ko se bodo z njenim odstopom seznanili tudi poslanci, kar naj bi bilo še ta mesec. Takrat bo praznih kar pet ministrskih stolčkov - ob notranjem še gospodarski, kulturni, visokošolski in mesto na vrhu ministrstva za javno upravo. Pozivi k predčasnim volitvam ostajajo, je pa Janša umaknil ponudbo, da bi po volitvah skušali doseči dogovor med največjima strankama

Za resorje, ki jih je pred odhodom iz vlade zasedal Zares, je premier Borut Pahor imenoval začasne ministre, ki sicer vodijo tudi svoj 'matični' resor. Takšna ureditev lahko ostane največ tri mesece, nato pa je treba najti drugo rešitev. Ta se zdaj, po izgubi še ene ministrice, zdi še bolj nujna.

Opozicija poziva k predčasnim volitvam
Ali bo Pahor predlagal spremembo zakona o vladi ali pa iskal nove ministre za vodenje ministrstev v zadnjem leto pred rednimi volitvami, naj bi bilo znano po njegovih posvetovanjih in sestankih z edinim preostalim koalicijskim partnerjem LDS-om in drugimi predstavniki parlamentarnih strank.

V opoziciji mu sicer znova ponujajo tretjo možnost - dogovor o predčasnih volitvah. K temu sta ga pozvala SDS in SLS. Glede na to, da so se večkrat javno izrekli za volitve tudi v DeSUS-u in Zaresu, bi dogovor o razpustitvi parlamenta verjetno lahko dosegli.

Janša na Twitterju o (ne)možnosti sodelovanja
Očitno pa ne bo več mogoč dogovor med Pahorjem in prvakom SDS-a Janezom Janšo. Janša je namreč na družabnem omrežju Twitter zapisal, da so SD-ju junija ponudili pogovore o sodelovanju po predčasnih volitvah, a so bili zavrnjeni. "Sedaj je vlak odpeljal," je dodal.

Pirnat: Pahor mora po zaupnico ali odstopiti
"Ta trenutek je še mogoče, da bi premier tudi za ministrstvo za notranje zadeve imenoval vršilca dolžnosti, vendar mislim, da je globina vladne krize že tolikšna, da mora, če hoče izpolniti svojo ustavno funkcijo, na naslednji seji državnega zbora predlagati nove ministre na manjkajoča ministrstva. Na ta predlog mora vezati vprašanje zaupnice ali pa odstopiti," o tem, kaj zdaj čaka Pahorja, pravi pravnik Rajko Pirnat. Po njegovem mnenju smo tudi blizu predčasnim volitvam, ki bi lahko bile najhitreje konec novembra ali v začetku decembra. "Lahko pa se še kaj zaplete, in če politiki ne bodo ravnali razumno, lahko situacija pripelje v vladno krizo, ko bodo eni trdili, da vlada ima mandat, drugi, da ga nima. Temu se je treba izogniti." Predvsem je treba čim prej priti do vlade, ki ima poln mandat, je še dodal za MMC.

Sporni najem stavbe na Dimičevi
V opoziciji je sicer slišati tudi vedno glasnejše pozive k odstopu predsednika vlade. SLS namreč poudarja, da Pahor očitno zaupa napačnim ljudem, sporno pa se jim zdi tudi to, da ni že v torek sprejel ponujenega odstopa Kresalove. Ta je po negativnem mnenju Računskega sodišča o pogodbi za najem stavbe, v kateri deluje Nacionalni preiskovalni urad, Pahorju ponudila odstop, on pa ga ni želel sprejeti, saj je ministrica že začela izvajati ukrepe za odpravo nepravilnosti.

A v sredo je svoje mnenje o tem poslu sporočila še protikorupcijska komisija, ki je našla znake koruptivnih dejanj, zato je Kresalova sama nepreklicno odstopila. Še vedno pa verjame, da "so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri" ter da se nihče z ministrstva ni s tem okoristil.

Türk: Vzdržite se politično motiviranih dejanj
Odločitev Kresalove, da odstopi, se zdi edina logična poteza tudi predsedniku države Danilu Türku. Pričakuje, da bo ministrstvo za notranje zadeve še naprej delovalo nemoteno in da bo premier kmalu predlagal kandidata ali kandidatko za vodenje ministrstva.

V časih poglabljanja mednarodne finančne negotovosti in političnih dilem, pred katerimi stoji Evropska unija, potrebuje Slovenija po besedah predsednika premišljeno in zbrano odločanje. Zato poziva vse politične stranke, da se vzdržijo čustvenih ali volilno motiviranih izjav in dejanj.

Postopek še na revizijski komisiji
Zdaj je postopek revizije najema stavbe sprožila še Državna revizijska komisija, ki je v četrtek prijela prijavo NSi-ja zoper Kresalovo. Zmago Jelinčič (SNS) pa je proti ministrici v odstopu podal kazensko ovadbo.

"Čim prej predčasne volitve! Po njih dogovor BP-JJ," so predlagali v Financah. Janša je na Twitterju odgovoril: "Ponudili junija, bili arogantno zavrnjeni. Sedaj je vlak odpeljal. 50+"