Stres bo na mestu rektorja Katoliškega inštituta nasledil Roberta Petkovška, sicer raziskovalca na ljubljanski teološki fakulteti. Foto: BoBo
Stres bo na mestu rektorja Katoliškega inštituta nasledil Roberta Petkovška, sicer raziskovalca na ljubljanski teološki fakulteti. Foto: BoBo

Nekdanjega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa so iz Vatikana pred kratkim obvestili, da se lahko po novem brez omejitev vključi v pastoralno življenje Cerkve. Tako kot nekdanji mariborski nadškof Marjan Turnšek je tudi Stres zaradi afere v mariborski nadškofiji pred dvema letoma odstopil z nadškofovskega mesta.

Takrat sta se oba po navodilih iz Vatikana tudi umaknila iz javnosti za eno leto, lani pa sta se vrnila k delu v slovenski Cerkvi, kjer sta v skladu s svojimi željami in po dogovoru s krajevnimi škofi pomagala po svojih močeh. Po novem pa se lahko oba brez omejitev vključita v pastoralno življenje Cerkve.

Katoliški inštitut je leta 2008 ustanovila Slovenska škofovska konferenca, njegovo glavno poslanstvo ostaja prizadevanje za ustanovitev katoliške univerze v Sloveniji. Stres pa bo na mestu rektorja Katoliškega inštituta nasledil Roberta Petkovška, sicer raziskovalca na ljubljanski teološki fakulteti.

V okviru inštituta deluje Fakulteta za poslovne vede, njena naloga je prenašanje spoznanj družbenega nauka Katoliške cerkve v ekonomijo. Fakulteta izvaja univerzitetni program Poslovne vede I in ima potrjeno izvajanje magistrskega programa Poslovne vede II, izvajanje katerega bodo začeli v študijskem letu 2016/17, prav tako pa študente vabijo v prvi letnik dodiplomskega programa ekonomije, ki ga bodo izvajali v manjših skupinah.