Foto:
Foto:
Ivo Sanader in Janez Janša
Ustanovitev skupine je sicer Janša napovedal že po srečanju s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem 26. avgusta na Bledu. Foto: EPA
Seja in komisija o Hrvaški

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je bila skupina ustanovljena na seji 30. avgusta. Gradivo, ki so ga takrat obravnavali, pa nosi oznako "zaupno", zato vsebine sklepa niso razkrili. Imena pravnih strokovnjakov v skupini uradno še niso znana.

Janša še vedno pričakuje predloge
Premier Janez Janša v skladu z dogovorom s srečanja s predstavniki strank, nepovezanih poslancev ter poslanke mednarodne skupnosti še vedno pričakuje tudi druge predloge imen mednarodnopravnih strokovnjakov. "Če se bodo predlogi izkazali za konstruktivne, bodo omenjeni strokovnjaki naknadno povabljeni k sodelovanju v skupini," dodajajo v Janševem kabinetu.

Iz LDS-a ob tem sporočajo, da je predsednica njihove stranke Katarina Kresal premierju že posredovala dva predloga - gre za dva strokovnjaka mednarodnega prava: dr. Bojka Bučarja ter Branka Celarja.

Ustanovitev skupine je Janša napovedal po srečanju s Sanaderjem
Ustanovitev skupine je sicer Janša napovedal že po srečanju s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem 26. avgusta na Bledu. Takrat sta oba predsednika vlade dosegla neformalno soglasje, da bo vprašanje meje med državama reševalo Meddržavno sodišče v Haagu, v ta namen pa bosta sosedi obnovili tudi meddržavno komisijo za mejo in oblikovali komisijo pravnih strokovnjakov.

Kot pričakuje Janša, naj bi komisija predlog sporazuma za haaško sodišče predstavila do do konca leta. Sporazum bosta morala potrditi tudi parlamenta obeh držav. Poleg tega naj bi komisija naredila tudi natančen seznam spornih točk na meji, ki bo posredovan v Haag.

Seja in komisija o Hrvaški