Koalicijski partnerji so prečesali dogajanje in se dogovorili, da si bodo delno porušeno zaupanje skušali povrniti predvsem z dobrim delom vseh treh strank in vseh ministrov. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji so prečesali dogajanje in se dogovorili, da si bodo delno porušeno zaupanje skušali povrniti predvsem z dobrim delom vseh treh strank in vseh ministrov. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar
Cerar poudarja, da je treba zdaj zagotoviti politično stabilnost in polno opravilno vlado. Foto: BoBo
V koaliciji gladijo nasprotja
Koalicija gladi spore po interpelaciji
Kako bo koalicija po sporu nadaljevala delo?
Anja Kopač Mrak ostaja ministrica

Prvak SD-ja Dejan Židan je po srečanju pojasnil, da so prečesali dogajanje in se dogovorili, da si bodo delno porušeno zaupanje skušali povrniti predvsem z dobrim delom vseh treh strank in vseh ministrov. Čez čas pa bodo zadevo znova ocenili. Odločili so se, da je treba varovati politično stabilnost in tudi koalicijo.

Na vprašanje o zaupanju prvaku DeSUS-a Karlu Erjavcu je Židan odgovoril, da zaupa v koalicijsko pogodbo, ki jo je treba izpolnjevati. Židan je spomnil, da partnerice nimajo enotnega mnenja, ali je bila s podporo DeSUS-a interpelaciji zoper Anjo Kopač Mrak kršena koalicijska pogodba.

Erjavec: DeSUS ne ruši koalicije
Karl Erjavec je znova zavrnil očitke, da DeSUS ruši koalicijo. Interpelacija ene izmed ministric po njegovih besedah ne ogrozi koalicije, Kopač Mrakova pa tudi ne bi bila prva ministrica, ki bi odšla iz vlade.

Koalicija je po njegovih ocenah trdna, kar se je danes na seji vlade in na pogovoru s premierjem potrdilo. Na vprašanje o zaupanju v SD je odgovoril, da so koalicijski partnerji in je škoda, da ministrica ni bila pripravljena upoštevati stališč DeSUS-a. Podprli bi jo, kot so sprva napovedali, a so na koncu ugotovili, da ne misli resno uresničevati dogovora z DeSUS-om. Od Kopač Mrakove Erjavec zdaj pričakuje, da bo svojo politiko spremenila.

Erjavec je bil oster tudi do vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana, ki je svoje vtise po interpelaciji ponazoril tudi s športnim primerom. Kot je dejal Han, se mu je na interpelaciji zazdelo, kot bi si na nogometni tekmi med Slovenijo in Hrvaško eden izmed igralcev sredi tekme premislil in oblekel kockasti dres. Erjavec je danes vrnil z besedami, da Han marsikaj govori. "Upam, da ne bo kakšnega kockastega dresa oblekel," je dodal.
KPK začenja preiskavo
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na lastno pobudo uvedla preiskavo glede postopka odločanja o interpelaciji. Na podlagi medijskih objav je zaznala sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji, so zapisali v sporočilu za javnost. Po navedbah medijev naj bi prvak Erjavec podporo Kopač Mrakovi pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica.

Zadevo bo protikorupcijska komisija obravnavala prednostno, saj da ima znake protipravnega, neetičnega in nečastnega ravnanja, hkrati pa komisija ocenjuje, da je obravnava v interesu javnosti, so še sporočili iz KPK-ja.
Erjavec: Štefanecu bom vse pojasnil
V DeSUS-u so KPK-jeve sume zavrnili. Erjavec je po seji izvršnega odbora stranke dejal, da je gotovo v interesu javnosti, da KPK ugotovi, ali je bilo kaj nezakonitega ali nečastnega. "Lahko rečem, da stranka DeSUS vedno deluje v skladu z zakonu in častno," je poudaril. Dodal je, da niti ne ve, na kakšen način bi lahko vplival, saj ni imel pravice glasovanja v DZ-ju. Je pa ob tem napovedal, da bo predsedniku KPK-ja Borisu Štefanecu z veseljem pojasnil vse podrobnosti, ki ga bodo zanimale.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše je iz medijskih zapisov in magnetograma seje DZ-ja jasno razvidno, da niso omenjali zgodbe, povezane z Ilirsko Bistrico. Govorili so o tem, da se socialna politika oblikuje tudi v zavodih, oblikujejo pa jo sveti zavodov in direktorji. "Tu si pa ena politična opcija ne more uzurpirati vseh položajev znotraj teh zavodov," je še dejal.

Cerar hoče več zrelosti
Za interpelacijo zoper ministrico je po 13 urah razprave glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspešno interpelacijo bi bilo potrebnih 46 glasov. Kot je po glasovanju pozno sinoči ocenil Cerar, smo bili priča zlorabi interpelacije in brezplodnemu prepiru med DeSUS-om in SD-jem. Po njegovih besedah morata obe stranki pokazati več zrelosti. "Sta članici vladne koalicije, vlada pa ima jasno nalogo: ohraniti stabilnost političnega prostora in nadaljevati pozitivne premike," je poudaril premier in dodal, da se je treba zresniti in delati naprej.

Na vprašanje, ali ima ministrica po glasovanju še kredibilnost, premier Cerar v izjavi novinarjem po seji sicer ni odgovoril konkretno. Poudaril je, da interpelacija ni bila izglasovana, a dodal, da stanje na njenem področju ni v vseh pogledih zadovoljivo in od nje pričakuje ukrepe, o katerih sta se jasno pogovorila. "Če pravih korakov ne bo naredila, bom moral sam razmisliti o tem, kaj storiti oz. kako jo pozvati na odgovornost," je znova opozoril premier.

V koaliciji gladijo nasprotja
Koalicija gladi spore po interpelaciji
Kako bo koalicija po sporu nadaljevala delo?
Anja Kopač Mrak ostaja ministrica