Nova Slovenija predlaga ustanovitev šestih pokrajin. Foto: RTV  SLO
Nova Slovenija predlaga ustanovitev šestih pokrajin. Foto: RTV SLO

Vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat je dejal, da stranka ne podpira oblikovanja samostojne ljubljanske pokrajine, temveč predlaga, da bi Mestna občina Ljubljana dobila poseben status v okviru zakona o glavnem mestu. Puščajo še odprto možnost za razdelitev Štajerske in Primorske. Premier Janez Janša je sicer že pred mesecem dejal, da so pokrajine koalicijsko usklajen projekt, njihovo število pa 14.

V NSi-ju bi razpravo o pokrajinah podaljšali vsaj za en mesec
Kot je poudaril Horvat, njihov predlog ni ultimat in ne blokira ustanavljanja pokrajin, prepričani so, da pokrajine ne smejo biti majhne, da morajo imeti dovolj sredstev za financiranje močnejših projektov, dovolj pristojnosti, usposobljeno upravo in da ne smejo povzročiti povepčanja javnih izdatkov. "Pri pokrajinski zakonodaji ni popravnega izpita, saj bodo sprejete rešitve obveljale za nekaj desetletij" je poudaril vodja poslancev Nove Slovenije.

Poleg NSi-ja si za manjše število pokrajin prizadevajo še v združenju Zares, župan MOL-a in ljubljanski mestni svet, ki je že v začetku julija podprl predlog sklepa, da bi Ljubljana postala samostojna pokrajina.