Pahor je zbrane povabil k razmisleku o sporočilu današnjega praznika in pozval k medsebojnemu spoštovanju ter vsestranskemu sodelovanju. Foto: BoBo
Pahor je zbrane povabil k razmisleku o sporočilu današnjega praznika in pozval k medsebojnemu spoštovanju ter vsestranskemu sodelovanju. Foto: BoBo
Sveti Jakob nad Medvodami
Na večer razglasitve izida plebiscita so številni odšli na Sveti Jakob nad Medvodami in tja se številni na ta praznični dan vračajo vsako leto. Tudi danes je bila v cerkvi na hribu maša za domovino, na tradicionalnem srečanju pa je zbrane nagovoril Lojze Peterle Foto: BoBo
Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar vsem želi lep državni praznik ter se zahvaljuje "za zaupanje in izjemno požrtvovalnost, da lahko skupaj ustvarjamo novo zgodbo za prihodnost". "Vam in vašim najbližjim želim tudi prijetno in uspešno novo leto." Foto: BoBo
Tradicionalna maša na Svetem Jakobu nad Medvodami
Praznovanje dneva enotnosti in samostojnosti

Ker danes mineva 25 let od razglasitve izidov plebiscita, je Pahor na dnevu odprtih vrat, ki ga sicer v predsedniški palači organizirajo ob vsakem državnem prazniku, nastopil kot slavnostni govornik. Ob tej priložnosti so prvič za javnost odprli tudi tri prostore v uradu, ki jih je Pahor poimenoval po treh preminulih očetih slovenske državnosti, Jožetu Pučniku, Francetu Bučarju in Janezu Drnovšku.

Pahor je dejal, da je enotnost mogoče zgraditi le okrog vizije. Stremljenje k enotnosti brez vizije je nesmiselno, je prepričan. Enotnost pa ne zraste čez noč, treba jo je gojiti s sodelovanjem, je še dejal Pahor, ki pravi, da moramo v prelomnih zgodovinskih trenutkih kot narod in država vedeti, kaj hočemo.

Danes se moramo po njegovem mnenju z bistveno večjo radovednostjo obrniti v prihodnost, jo bolje razumeti in tudi bolj oblikovati po naši podobi. "Premalo se ukvarjamo z načrti za prihodnost. Kot da bi bili nemočni glede nje ali pa da je samoumevna. Ne eno ne drugo ni res," je dejal zbranim.

Vedeti, kaj hočemo
Hkrati pa se moramo še bolj potruditi za politično in vsako drugo sodelovanje. Nikoli ne vemo, kdaj se bomo kot narod in kot država znova znašli pred usodnimi izzivi, opozarja. In če bi nas prihodnost proti volji postavila v položaj, ko se bo treba znova odločneje postaviti za naše interese, moramo po njegovih besedah natančno vedeti, kaj hočemo in biti enotni.

Zbrane je povabil k razmisleku o sporočilu današnjega praznika in pozval k medsebojnemu spoštovanju ter vsestranskemu sodelovanju. "Ne nazadnje pripadamo tej narodni in državni skupnosti. Pred četrt stoletja smo se oblikovali v nacijo in državo zato, da bi se ohranili in razvili," je še povedal.

Po njegovem mnenju mora biti namreč današnji praznik navdih "našemu pogumu in razumu tudi v prihodnje".

Cerar poudarja skupna prizadevanja
Predsednik vlade Miro Cerar je državljanom zaželel lep praznik samostojnosti in enotnosti ter se zahvalil "za zaupanje in izjemno požrtvovalnost, da lahko skupaj ustvarjamo novo zgodbo za prihodnost".

V voščilu, objavljenem danes na spletni strani stranke SMC, premier Miro Cerar tudi poudarja, da "vse, kar imamo, ni samoumevno in tudi v prihodnje si bo treba vedno znova skupno prizadevati, da bomo Slovenijo in vse njeno bogastvo ohranili lepo in zdravo ter jo uspešno razvijali v skupno dobrobit".

Tradicionalno srečanje v Medvodah
Na sv. Jakobu nad Medvodami je potekalo vsakoletno srečanje, na katerega so prišli vidni predstavniki javnega, kulturnega, političnega in cerkvenega življenja iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva. Udeležence je nagovoril tudi predsednik prve slovenske vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in murskosoboški škof Peter Štumpf pa so darovali sveto mašo za domovino.

Tradicionalna maša na Svetem Jakobu nad Medvodami
Praznovanje dneva enotnosti in samostojnosti