Argumenti za odvzem otrokov starim staršem so bili po mnenju varuhinje človekovih pravic tehtni. Foto: BoBo
Argumenti za odvzem otrokov starim staršem so bili po mnenju varuhinje človekovih pravic tehtni. Foto: BoBo
Varuhinja pri odvzemu dečkov ni ugotovila kršitev

V uradu varuha človekovih pravic so po odmevni odločitvi CSD-ja Velenje, ki je dva otroka, potem ko je njun oče umoril njuno mater, odvzel starim staršem in ju namestil v rejniško družino. Po pregledu informacij so v uradu varuha enotni, da je bila odločitev CSD-ja utemeljena na tehtnih argumentih. O njih sicer varuhinja ni javno spregovorila, je pa pojasnila, da ne gre za starost starih staršev niti za velikost njunega stanovanja.

Oče ima kljub umoru svoje partnerke še vedno roditeljsko pravico, čeprav se namestniku varuhinje to ne zdi prav. Center za socialno delo pa ima možnost, da sodišču predlaga odvzem roditeljske pravice. Oče je tako v postopku imel možnost, da se izreče, a končna odločitev ostaja pri CSD-ju.

Varuhinja je obenem poskusila pomiriti javnost, saj sta oba otroka že dovolj travmatizirana od umora dalje, morda pa tudi še od prej. Varuhinja namreč meni, da ni prav, da o tem primeru odločajo vsi, čeprav ga strokovno ne poznajo. Pritiska javnosti je bil tako deležen že velenjski CSD, a varuhinja je prepričana, da je bila odločitev izpeljana strokovno ustrezno.

Pri varuhu obenem upajo tudi, da se bo v javnost vključilo tudi stanje otrok, saj se mnogi sprašujejo, kako je z njima, obenem pa upajo, da se bo čim prej vzpostavil stik med otroki in starimi starši, kar bi celotno situacijo pomirilo.

Varuhinja poziva k spremembi zakonodaje
Obenem pa je varuhinja opozorila na neurejeno zakonodajo, zato je pozvala ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naj jo ustrezno spremeni. V prvi vrsti je po mnenju varuhinje treba razmejiti pristojnosti med centri za socialno delo in sodiščem.

Druga težava pa, tako varuhinja, pravna praznina, v kateri se znajdejo stari starši in drugi sorodniki glede namestitve otrok. V uradu varuha zato predlagajo, da se tudi stari starši vključijo v zakonodajo, da bodo lahko uveljavljali pravice, ki jih danes ne morejo.

Varuhinja pri odvzemu dečkov ni ugotovila kršitev