Varuh konkurence Andrej Krašek Cerarju očita, da dvomi o delu njegove agencije, namesto da bi jo podprl. Foto: BoBo
Varuh konkurence Andrej Krašek Cerarju očita, da dvomi o delu njegove agencije, namesto da bi jo podprl. Foto: BoBo
Spor med varuhom konkurence in premierjem

Predsednik vlade Miro Cerar je včeraj stopil v bran gospodarskemu ministru Jožefu Petroviču, ki je odstopil, da bi dokazal nedolžnost. Cerar je izrazil trdno prepričanje, da bo minister Petrovič tudi uradno dokazal, da ni bilo nezakonitega ravnanja.

Krašku se zdi izjava neprimerna. Z njo je neposredno izrazil dvom o odločitvi agencije za varovanje konkurence kot pristojnega organa in do neke mere prejudiciral delo sodišč. "Izjava je neprimerna, ker jo je podal predsednik vlade, ki bi seveda moral kot prvi skrbeti za neodvisno in samostojno delo upravnih organov Republike Slovenije, zlasti njenih sodišč," je bil ogorčen varuh konkurence Andrej Krašek.

Tri podjetja - DZS, Mladinska knjiga in Extra Lux - naj bi se namreč dogovarjala o cenah pisarniškega materiala, ponudbah javni upravi, od leta 2007 do 2012. Petrovič se je pogovarjal v imenu DZS-ja in z domnevnim kartelnim dogovarjanjem naj bi državo oškodovali za od 5 do 6 milijonov evrov.

Odločali smo na temelju dokazov, pravi Krašek. "Zato se še toliko bolj čudim, da je premier na takšen način, še pred javno objavo naše odločbe, komentiral morebitno vpletenost ministra v kartelne dogovore," še dodaja.

Izražanje dvoma o delu agencije za varstvo konkurence se zdi še spornejše, ker je Krašek v oddaji Tarča razkril, da ga zasledujejo, skrivaj fotografirajo, torej mu grozijo.

Kabinetu predsednika vlade smo zato naslovili dve vprašanji, in sicer, kako predsednik vlade odgovarja na očitke varuha konkurence ter ali direktor agencije za zavarovalni nadzor še uživa njegovo zaupanje. Odgovora še nismo dobili.

Breda Štivan Bonča, TV Slovenija

Spor med varuhom konkurence in premierjem