Na Kosovo te dni odhaja 30. kontingent SV-ja. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Na Kosovo te dni odhaja 30. kontingent SV-ja. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

V vojski pravijo, da je ob odhodu imel pozitivno zdravstveno oceno. Tudi zdaj naj ne bi bil nikomur nevaren. "Če imate tako skupino ljudi oziroma vojakov na terenu, to je kontingent 300 ljudi, je seveda normalno pričakovati, da nastanejo kdaj pa kdaj kakšne težave. Moram pa povedati, da vse, kar se opravljanja nalog tiče, do zdaj ni bilo pripomb," pojasnjuje poveljnik Združenega operativnega centra Slovenske vojske, brigadir Milan Obreza.

Že pred časom so domov poslali tudi dva vojaka, ki nista prestala testa alkoholiziranosti. Neuradno je slišati ocene, da gre za najtežavnejši kontingent na Kosovu do zdaj, kar v vojski uradno zanikajo. Obreza tako pravi: "Včasih ima kakšen kontingent več takih prekrškov, drugič manj. Ampak v povprečju je to zadeva v povprečju."

Občasno se zgodi, da morda kdo pretirava, priznava, a dodaja: "Ampak to niso take eskalacije. Mi imamo zapisano v pravilih igre: če do tega pride, fantu ali dekletu prekinemo misijo. In to tudi počnemo, to ni samo pri nas, to je tudi v ostalih kontingentih, to se pač dogaja, to so ljudje, normalni, ki imajo svoje težave, in včasih pride tudi do prenapetosti."

S Kosova prihaja 14 pripadnikov kontingenta manj, kot jih je tja odšlo
Število pripadnikov 29. kontigenta se je pravzaprav zmanjšalo že za 14, od 310, ki so odšli na Kosovo, jih je zdaj tam le še 296. Poleg naštetih so vojaki domov odšli še iz drugih zdravstvenih, osebnih ali izobraževalnih razlogov. Kontingentu poveljuje podpolkovnik Anže Rode, ki bo, pravijo v vojski, na novinarska vprašanja odgovarjal ob postroju kontingenta po prihodu domov, kar bo na začetku novembra.

Metka Majer in Timotej Semenič, TV Slovenija

Odhod na Kosovo v senci težav SV-ja
Odhod na Kosovo v senci težav SV-ja