Gregor Virant je prijavo ocenil kot nedostojno. Foto: BoBo
Gregor Virant je prijavo ocenil kot nedostojno. Foto: BoBo

Virant je na krogli mizi z naslovom Avtonomija parlamenta in delovanje policije na pravni fakulteti pojasnil, da je bil sam dogodek izjemno nenavaden in neprijeten ter je vzbudil slabe občutke. Zbudil pa se je tudi vtis, da se nekaj, "kar ni uspelo po redni demokratični politični poti, poskuša doseči mimo policije". Ta prijava se mu zdi neprimerna in nedostojna.
Poudaril je, da državni zbor ne more preprečiti policiji vstopa v svoje prostore, saj za to ni nobenega zakonskega določila, in dodal, da je policija svoje delo opravila korektno. Problematičen pa je občutek političnega ozadja, "ko je medsebojno zaupanje padlo izjemno nizko".
Virant je dejal, da sicer nima nobenega dokaza, da je kdo pritiskal na policijo, naj preišče pristnost podpisov poslancev Pozitivne Slovenije pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu. Kljub temu je prepričan, da je prijava morala priti iz političnih krogov.

"Policija je dopustila, da je bila zlorabljena"
Dragan Petrovec z inštituta za kriminologijo pravne fakultete meni, da parlament, ki ne zmore vzpostaviti nekega lastnega obrambnega sistema, da bi izločil svoje maligne dele, "ne more pričakovati drugega kot tako razvrednotenje, da vanj poseže policija".
Bećir Kečanović s protikorupcijske komisije pa se ni strinjal s stališčem, da je policija spodkopala avtonomijo DZ-ja. Če jo je kdo, to ni bila policija, "ampak očitno nekdo drug", zato je pomembno ozadje, zakaj je policija prišla, je menil. Po njegovih besedah je policija sicer dopustila, "da se jo je zlorabilo".