Železnice ostajajo prednostni prometni projekt Pahorjeve vlade. Foto: BoBo
Železnice ostajajo prednostni prometni projekt Pahorjeve vlade. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Šolski minister je zadovoljen z ugledom slovenskega šolstva. Foto: MŠŠ
S cest na železnico
Dars izplačeval previsoke odškodnine

Po Vlačičevih besedah je prioriteta vlade spraviti promet s cest na železnice. Za prihodnje leto je tako napovedal pripravo resolucije o nacionalnem programu razvoja železniške infrastrukture. V drugi polovici decembra bo tudi druga konferenca o logističnem holdingu.
Za nacionalni program razvoja železniške infrastrukture se po njegovih pojasnilih pripravlja študija blagovnih tokov. Prednostni projekti za prihodnje leto bodo rekonstrukcije prog Divača-Koper in Pragersko-Hodoš ter nadgradnja proge Pragersko-Murska Sobota.
Oddajanje mariborskega letališča in večja varnost
Že za leto 2012 je predvideno tudi elektronsko cestninjenje za tovorna vozila, v letalstvu pa nameravajo urediti dolgoročno oddajo mariborskega letališča. V prihodnjem letu naj bi začela delovati tudi agencija za civilno letalstvo. Poleg tega ima vlada v načrtu še pripravo prostorskih aktov, ki bodo pripomogli k razvoju letališč.
Želi si še manj mrtvih na cestah
Na področju varnosti cestnega prometa je minister zadovoljen z upadanjem števila prometnih nesreč s smrtnim izidom, a ne povsem - v letošnjem letu je bilo doslej 130 smrtnih žrtev.
Po ministrovih besedah so med drugim sprejeli zakone o Slovenskih železnicah, železniškem prometu in o Darsu, pomorski zakonik ter sistemske spremembe na področju vlaganj v železniško infrastrukturo.

Lukšič najbolj zadovoljen s sodelovanjem s starši
Šolski minister Lukšič je na novinarski konferenci poudaril, da so z vzpostavitvijo sodelovanja zadovoljni tudi starši, ki izražajo želje po izmenjavi mnenj in odpravljanju slabosti. Zadovoljen je tudi s sodelovanjem s civilno iniciativo in stroko, ki je sodelovala pri projektu bele knjige. Ob tem je izrazil željo, da bi bela knjiga postala usmeritev, ki ne bo odvisna od tega, katera vlada je na oblasti.

Dokončno besedilo bele knjige bodo oddali v marcu prihodnje leto, je dejal Lukšič in upa, da bo bela knjiga do konca mandata sprejeta v državnem zboru.

Bilanca: trije zakoni in štiri spremembe zakonov
Stroka je bila vključena tudi v pripravo zakonov, v dveh letih mandata pa so bili sprejeti trije zakoni in štiri spremembe zakonov. Lukšič je črpanje evropskih sredstev označil kot uspešno, vendar s tem še niso povsem zadovoljni.

S cest na železnico
Dars izplačeval previsoke odškodnine