Vladna služba mora zdaj obvestiti Evropsko komisijo, da so postopki v Sloveniji končani. Foto: Reuters
Vladna služba mora zdaj obvestiti Evropsko komisijo, da so postopki v Sloveniji končani. Foto: Reuters

Slovenija je sicer že prejela opomin Evropske komisije zaradi zamujanja pri akreditaciji sistema izvajanja evropske kohezijske politike. Dve leti od začetka novega obdobja evropske kohezijske politike je služba vlade za razvoj pripravila dokumentacijo za akreditacijo sistema.

Evropska komisija se mora še seznaniti z zaključkom postopkov v Sloveniji in izdati obvestilo. Potem bo lahko Slovenija začela pošiljati zahtevke za prejem evropskih sredstev. To pomeni, da bo lahko država iz bruseljske blagajne začela povračati sredstva za projekte, sofinancirane z evropskimi sredstvi, za katere je sredstva že založil nacionalni proračun.

Sloveniji na voljo 3,2 milijarde evrov
Medtem pa se je izvajanje kohezijske politike vseeno že začelo. Prva odločba o finančni podpori iz programskega obdobja 2014-2020 je bila izdana julija, do začetka decembra pa jih je bilo po podatkih vlade izdanih več kot 150 v skupni vrednosti nad 800 milijonov evrov, kar je več kot četrtina vseh razpoložljivih sredstev.

V tekočem sedemletnem obdobju ima Slovenija sicer na voljo 3,2 milijarde evrov sredstev EU-ja. Od tega 3,012 milijarde evrov odpade za naložbe za rast in delovna mesta, preostanek pa na projekte v okviru evropskega teritorialnega sodelovanja.