Seje komisije za nadzor javnih financ se je udeležil tudi predsednik KPK-ja Boris Štefanec. Foto: DZ/Martina Čuk
Seje komisije za nadzor javnih financ se je udeležil tudi predsednik KPK-ja Boris Štefanec. Foto: DZ/Martina Čuk

Na seji, ki jo je sklical predsednik komisije in poslanec SDS-a Andrej Šircelj, so člani komisije sprejeli sklep, da so se seznanili z ugotovitvami KPK-ja, po katerih je pri nekaterih zadnjih prodajah v davčne oaze šlo za nezakonito delovanje. Poslanca Tilen Božič (SMC) in Jan Škoberne (SD) sta ob tem podvomila, da je KPK o tem sploh kdaj odločal, zato sta pozvala predsednika KPK Borisa Štefaneca, naj predloži ustrezno dokumentacijo za dokaz teh obtožb.

Člani komisije so kot sporne navedli prodaje več državnih podjetij prek davčnih oaz, kar je po mnenju Alenke Bratušek nedopustno: "Če si nekdo tako zelo želi priti do premoženja naših davkoplačevalcev, naj posluje tako, kot mi mislimo, da je prav." Podobnega mnenja je tudi poslanec ZL-ja Luka Mesec, ki se sprašuje, zakaj ne bi boja proti izmikanju dajatvam s poslovanjem prek davčnih oaz začeli prav pri prodaji državnih podjetij.

S tem se je strinjal tudi Štefanec, ki meni, da je nesprejemljivo, nepravilno in verjetno tudi nezakonito, da so se na mednarodne razpise za prodajo NKBM-ja, Adrie Airways, Palome in drugih podjetij prijavili ustrezni predlagatelji, "pogodbo pa je sklenil poštni predal. Težko nastavljamo ogledalo svojim državljanom, delamo pa drugače," je sklenil Štefanec.

Predstavnica ministrstva za finance Mateja Vraničar Erman je ob tem zagotovila, da se na ministrstvu zavedajo problematike poslovanja z davčnimi oazami z namenom izogibanja davčnim obveznostim. Vlada se po njenih besedah intenzivno ukvarja s to problematiko, tako so od leta 2009 opravili 1001 nadzor in odmerili 32 milijonov evrov dodatnega davka.