Zadnji spor med predstavniki vlade, delodajalci in sindikati sta zanetili davčna in zdravstvena reforma. Foto: BoBo
Zadnji spor med predstavniki vlade, delodajalci in sindikati sta zanetili davčna in zdravstvena reforma. Foto: BoBo

Zadnji spor je zanetila priprava davčne in zdravstvene reforme. Delodajalci so se počutili izključene, saj niso bili povabljeni v delovne skupine. Zato so se odločili, da na seje ne bodo hodili, dokler vlada ne bo začela resno jemati njihovih pobud. Po mnenju profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete Marka Pahorja je ta poteza delodajalcev izraz njihove nemoči.

Novinar Dela Mario Belovič pa to potezo vidi kot stopnjevanje interesnega pritiska na vlado, ki je bilo očitno uspešno, saj bo v četrtek celotna seja namenjena socialnemu dialogu, s katerim pa so nezadovoljni tudi sindikati. Ti pravijo, da se predstavniki nekaterih ministrstvev sej sveta ne udeležujejo oziroma nanje pridejo zgolj predstavit zakonodajo, pripomb pa ne upoštevajo.

Na krhkost socialnega dogovarjanja kaže tudi kratek rok uporabnosti Socialnega sporazuma. Ta je bil podpisan februarja lani; novembra so od sporazuma odstopili delodajalci. Po mnenju Beloviča bo za rešitev situacije potrebno sodelovanje vseh treh strani, ki druga drugo potrebujejo.

A prihodnji meseci, če govorimo o socialnem dialogu, zagotovo ne bodo enostavni. Pred vrati so pomembni zakoni. Poleg zdravstvene in davčne reforme bomo najverjetneje priča tudi spremembi zakona o reprezentativnosti sindikatov in delodajalcev. In veliko spretnosti bo potrebne, če želi vlada ohraniti socialni mir.