Na zadnji redni seji so se ministri sešli 27. julija. Foto: RTV SLO
Na zadnji redni seji so se ministri sešli 27. julija. Foto: RTV SLO
Dimitrij Rupel
Za zastopanje slovenskih stališč na petkovem izrednem zasedanju o mirovni operaciji v Libanonu je vlada pooblastila zunanjega ministra Rupla. Foto: EPA
Stanovanjski sklad
Skaldu je namenjega nekaj več denarja za zagotavljanje neprofitnih stanovanj. Foto: RTV SLO
Oskrba z vodo
Oskrba z vodo je temeljnega pomena za vse družbene sektorje. Foto: RTV SLO
Evropska investicijska banka
Obetajočih 300 milijonov evrov za slovenske avtoceste naj bi prispevala evropska investicijska banka. Foto: EPA

S tem bi razbremenili sodišča in strokovne delavce ter sodne referente predvsem pri dovolitvi izvršbe. Predloge za izvršbo bo po novem mogoče vlagati na posebnih obrazcih po pošti in elektronski pošti brez dodatnih listin in dokazov.

Resničnost vseh izjav bo pod kazensko in odškodninsko odgovornostjo, v primeru dolžnikovega ugovora na sklep o izvršbi pa bo upnik moral predložiti javno ali po zakonu overjeno listino, na katero se je skliceval v predlogu za izvršbo.

Novela zakona bo tudi ukinila področno pristojnost izvršiteljev, saj bo upnik lahko izbral katerega koli izvršitelja. Znižala se bo tudi zahtevana stopnja izobrazbe za izvršitelje.

Vlada je med drugim obravnavala tudi predlog srednjeročnega obrambnega programa za obdobje med letoma 2007 in 2012.

Brez obravanave morebitnega sodelovanja v Libanonu
Ministrski zbor ni obravnaval morebitnega prispevka Slovenije k razširjeni mirovni misiji ZN-a v Libanonu (UNIFIL). Srejeta so bila zgolj zaupna izhodišča za udeležbo zunanjega ministra Dimitrija Rupla na petkovem izrednem zasedanju zunajih ministrov EU-ja v Bruslju, ki bo namenjeno omenjenim silam. Vlada naj bi šele po Bruseljskem sestanku sprejela sklep o načinu in obliki morebitnega sodelovanja v UNIFIL-u.

Vlada prav tako še ni sprejela predlogov generalštaba SV-ja in ministrstva za obrambo, ki se nanašajo na to. Po besedah tiskovnega predstavnika Valentina Hajdinjaka, bi vlada celoten predlog o morebitni napotitivi vojakov v Libanon sprejela že prihodnji teden.

Zunanji minister EU-ju predsedujoče finske, Erkii Tuomija, pa je medtem na srečanju z nemškim kolegom Frankom-Walterjem Steinmaierjem izjavil, da si krepitve UNIFIL-a želi že v enem tednu.

Povečano premoženje stanovanjskega sklada
Vlada je stanovanjskemu skladu prek ministrstva za okolje in prostor odobrila povečanje namenskega premoženja s 3 milijardami tolarjev. Sklad bo sredstva namenil za gradnjo, nakupe neprofitnih stanovanj ali rekonstrukcijo stanovanj, ki za bivanje niso primerna.

Vlada je pripravila tudi stališča do zelene knjige o evropski pomorski politiki in imenovala delovno skupino, ki bo v enem letu pripravila predlog uradnega slovenskega stališča o omenjeni problematiki. Zelena knjiga, sprejeta 7. junija letos, sicer opredeljuje način celostnega razvoja pomorskega gospodarstva in potenciala morskega okolja v EU-ju po načelih trajnostnega razvoja.

Ekološke teme
Vlada je prvo popočitniško sejo namenila tudi ekološkim vprašanjem in sprejela operativni program oskrbe s pitno vodo do leta 2013, ki se nanaša tako na oskrbo prebivalstva kot tudi na dobavo vode za javne in druge potrebe. Obenem je sprejela stališče evropskega parlamenta in evropskega sveta ter podprla sprejetje direktive o določitvi okvira za ukrepe EU-ja pri politiki morskega okolja, ki članice skupnosti zavezuje k oblikovanju strategij za dosego dobrega stanja tovrstnega okolja. Vlada je enak slep sprejela tudi za direktivo o kakovosti zunanjega zraka in čistejšem zraku za Evropo.

Ministri so nazadnje sprejeli tudi sklep, s katerim so podprli sprejetje direktive o ocenjevanju in obvladovanju poplav.

Vlada je odgovorila na uradni opomin evropske komisije o neizpolnjevanju obveznosti, naložene z direktivo o ohranjanju naravnih habitataov ter prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst z dne 4. julija 2006, ter Bruslju pojasnila, da je obveznosti s sprejetjem ustreznih pravnih aktov izpolnila.

Pogajanja o kreditu za avtocestni program
Na seji je bila sprejeta pobuda za pogajanja in sklenitev poroštvene pogodbe med Slovenijo in Evropsko investivcijsko banko za kredit DARS-u - do 300 milijonov evrov -, ki bi avtocestni družbi omogočil gradnjo petih odsekov v dolžini slabih 50 kilometrov.

Vlada je med drugim podala tudi pozitivno mnenje za nakup sistema za obdelavo podatov o letih letal. Pogodbo bosta podpisala javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije in izbrani izvajalec, češka družba CS Soft, čemur naj bi v naslednjih letih sledila tudi celotna obnova slovenskega sistema upravljanja zračnega prometa.

Na predlog ministrstva za gospodarstvo je vlada Javni agenciji za podjetništvo in tuje investicije podala soglasje k finančnemu načrtu za leto 2006, prav tako tudi poročilu za preteklo leto.