Nekaj zakonov iz drugega svežnja je že v parlamentarni proceduri, pet zakonov, ki so trenutno v medresorskem usklajevanju, pa bo vlada obravnavala na prihodnji seji vlade, pravi Žerjav. Foto: MMC RTV SLO
Nekaj zakonov iz drugega svežnja je že v parlamentarni proceduri, pet zakonov, ki so trenutno v medresorskem usklajevanju, pa bo vlada obravnavala na prihodnji seji vlade, pravi Žerjav. Foto: MMC RTV SLO
Šolski avtobus
Z enotno obliko subvencioniranja prevoza želi vlada povečati uporabo javnega potniškega prometa in tako vzpostaviti pozitivni učinek na okolje ter hkrati olajšati dostopnost do izobraževanja. Foto: BoBo
Minister Žerjav o spodbujanju gospodarstva
Vlada s šestimi zakoni za spodbujanje gospodarstva

Po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava bo ob teh šestih zakonih v drugem svežnju ukrepov 16 zakonov s 75 ukrepi in 10 z javnimi razpisi. "Po proceduri, ki je načrtovana, bo vseh 16 zakonov v obravnavi na naslednji seji DZ-ja, kot smo obljubili," je zatrdil.

Minister Žerjav je bil gost Odmevov na naši televiziji. Kaj je povedal, si lahko ogledate v videonovici na desni strani.

Sveženj ukrepov je skupaj vreden 377 milijonov evrov, od tega je 148 milijonov evrov subvencij, 50 milijonov evrov garancij, 179 milijonov evrov pa je namenjenih za javne investicije. Po ocenah vlade bodo z njim administrativno razbremenili gospodarstvo v vrednosti od 400 do 500 milijonov evrov. "Sveženj ukrepov je pomemben, se pa zavedamo, da to ni vse, kar mora vlada storiti," je še dejal Žerjav in za jesen napovedal tretji sveženj ukrepov.

Mesečne vozovnice za šolarje po 15 evrov?
Vlada je obravnavala tudi novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ureja enotno subvencioniranje prevoza dijakov in študentov z javnim prometom. Z njo želijo že v prihodnjem šolskem oziroma študijskem letu vsem dijakom in študentom omogočiti nakup mesečne vozovnice po enotni ceni 15 evrov. Ker gre za nujne spremembe pri uveljavljanju novega načina subvencioniranja z novim šolskim oziroma študijskim letom, vlada predlaga nujni postopek obravnave v DZ-ju.

Skrajšanje postopkov, manj birokracije
S predlogom novele zakona o graditvi objektov želijo razbremeniti odločanje v postopkih gradbenih dovoljenj. Zakon odpravlja obveznost pridobitve projektnih pogojev - odločitev o tem je prepuščena projektantu. Krajšajo se roki za izdajo soglasij. Spremembe zakona med drugim tudi omogočajo gradnjo stavb, ki se samooskrbujejo, kadar se uporabijo energetsko in okoljsko učinkovitejše rešitve ali kadar komunalna oprema ni zgrajena. Olajšuje se tudi energetska prenova stavb in uvaja pravilo.

Administrativne ovire se odpravljajo tudi z novelo zakona o prostorskem načrtovanju. Novela zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor pa cilja na dodatno optimizacijo že uveljavljenega postopka umeščanja.

Novela zakona o varstvu okolja omogoča, da se bo del ravnanja s komunalnimi odpadki lahko urejal tudi v okviru proste gospodarske pobude, če to ne bo v nasprotju z zahtevami varstva okolja in zdravja ljudi. Predlagane spremembe zakona o vodah pa poenostavljajo postopek podeljevanja vodnih pravic.

Novela zakona o kmetijstvu cilja predvsem na odpravo administrativnih ovir in zmanjševanje stroškov za postopke uveljavljanja ukrepov skupne kmetijske politike, hkrati pa na povečanje učinkovitosti izvajanja ukrepov in zagotavljanje namenske porabe sredstev.

Za skladen regionalen razvoj
Ob tem so pripravili še predlog novele zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. Ponovno uvajajajo svet regije, v katerem so zastopani vsi župani v regiji. Svet potrjuje ključne odločitve, ki imajo tudi finančne posledice za proračun občin. "Ta sistem je v preteklosti deloval dobro in ocenjujemo, da mora tako delovati tudi v prihodnje," je zatrdil Žerjav.

Minister Žerjav o spodbujanju gospodarstva
Vlada s šestimi zakoni za spodbujanje gospodarstva