Minister za obrambo Janko Veber in direktorica zavoda Slovenija transplant Danica Avsec sta danes podpisala pogodbo, s katero bo vladno letalo falcon lahko prevažalo organe za presaditev. Foto: BoBo
Minister za obrambo Janko Veber in direktorica zavoda Slovenija transplant Danica Avsec sta danes podpisala pogodbo, s katero bo vladno letalo falcon lahko prevažalo organe za presaditev. Foto: BoBo
Falcon
Izšolani posadki falcona bosta zavodu na voljo v dveh urah, kar pomeni, da bodo pristojni po organ poleteli v najkrajšem mogočem času in tako rešili človeško življenje, je poudaril minister Veber. Foto: BoBo
Humanitarni Falcon

Podpisala sta jo minister Janko Veber in direktorica zavoda Danica Avsec, ki je dejala, da je današnji dan zanjo in za njene sodelavce zelo uspešen, saj jim podpis pogodbe omogoča boljšo logistiko, strokovnjaki pa se bodo lahko osredotočili na druge naloge. Prevoz organov je namreč poseben proces, v katerem morajo poskrbeti, da je organ pripeljan varno in pravočasno.

Posebej je to pomembno pri prevozu srca in jeter in predvidevajo, da bodo največkrat pripeljali prav ta dva organa. In kot je opozorila, imajo pri prevozu srca na voljo le tri ure.

Do zdaj so prevoze opravljali z različnimi prevozniki, poleti so bili različno kakovostni, velikokrat so bili odvisni od lastne iznajdljivosti, je naštela Avsčeva. K sreči pa se je redko zgodilo, da je odpadel prevoz in posledično tudi sama presaditev organa, je dodala.

Bistvenih sprememb pri stroških za falcona ne bo
Za zdaj je ocena, da bo falcon po organe poletel okoli 25-krat na leto.

Razmislek o uporabi falcona za prevoz človeških organov so spodbudili kratek odzivni čas, hitrost in zmogljivost tega letala ter zanesljivost posadk. Izšolani posadki bosta zavodu na voljo v dveh urah, kar pomeni, da bodo pristojni po organ poleteli v najkrajšem mogočem času in tako rešili človeško življenje, je poudaril minister Veber.

Letalo Falcon je po njegovih besedah izredno primerno za tovrstne prevoze, saj je hitro, organe pa bo lahko pripeljalo z bolj oddaljenih lokacij, kot je bilo mogoče doslej. Zato se tudi za bolnike širi možnost, da dobijo organ, je še povedal Veber.

Prevoz organov bo dvonamenski, saj morata tako letalo kot posadka imeti določeno število preletenih ur, kar pomeni, da bi morali leteti tudi, če ne bi imeli naročil za polete. Pri vprašanju stroškov bistvenih sprememb tako ne bo, je dodal minister.

Humanitarni Falcon