V sporočilu za javnost skupnega stavkovnega odbora Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije so zapisali, da so v sredo na sestankih na različnih policijskih upravah vodje enot, pristojni za področje prometne varnosti, in njihovi pomočniki prejeli navodila, da morajo na področju izvajanja prometne varnosti v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je treba ukrepati zoper vse kršilce cestnoprometnih prekrškov. Foto: MMC RTV SLO
V sporočilu za javnost skupnega stavkovnega odbora Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije so zapisali, da so v sredo na sestankih na različnih policijskih upravah vodje enot, pristojni za področje prometne varnosti, in njihovi pomočniki prejeli navodila, da morajo na področju izvajanja prometne varnosti v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je treba ukrepati zoper vse kršilce cestnoprometnih prekrškov. Foto: MMC RTV SLO

V sporočilu za javnost skupnega stavkovnega odbora Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije so zapisali, da so v sredo na sestankih na različnih policijskih upravah vodje enot, pristojni za prometno varnost, in njihovi pomočniki prejeli navodila, da morajo pri izvajanju prometne varnosti v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je treba ukrepati zoper vse kršilce cestnoprometnih prekrškov.

Če policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napoteni vodje in njihovi pomočniki, ki bodo zaznavali kršitve in jih sporočali policistom, ki bodo zoper njih morali ukrepati. Če tudi v tem primeru policisti ne bi ukrepali, bi morali vodje zoper policiste uvajati disciplinske postopke, pojasnjujejo v sindikatih in opozarjajo, da odkrivanje prekrškov ni nujna naloga, ki bi jo v skladu z zakonom v času stavke morali izvajati.

V stavkovnem odboru sindikatov so prepričani, da gre za usklajen pritisk vodstva policije, saj so bili sestanki na vseh policijskih upravah izvedeni isti dan. Ob tem zanikajo, da se je v času stavke, ki traja od 18. novembra, poslabšalo stanje prometne varnosti na cestah.

Vodstvo policije zanika izdajo navodil
Na navedbe policijskih sindikatov se je odzvalo vodstvo slovenske policije, ki je izdajo takih navodil zanikalo: "Vrh policije ne preprečuje stavke policistom, še najmanj pa z inkasantstvom." Dodajajo, da na sestanku predstavnikov policijskih uprav niso razpravljali o stavki, temveč o obvladovanju prebežniške krize.

"Ni bilo sestanka in niti navodil, še manj pa groženj z disciplinskimi ukrepi," navajajo v vodstvu policije, a obenem dodajajo, da so vsi zaposleni tudi med stavko izpolnjevali zakonsko predpisane naloge, med katere sodi tudi urejanje in nadzor prometa na javnih cestah.

Ministrica: Skrb za varnost je zakonsko določena
Podobno je odgovorila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, saj je poudarila, da zakon natančno določa, katere naloge morajo policisti opravljati v času stavke in med njimi je tudi nadzor prometne varnosti, "ne nazadnje tudi mediji poročajo, da se je na področju prometne varnosti marsikaj poslabšalo". Obenem pa ministrica zagotavlja, da je policistom podala izrecno navodilo, da ne smejo ravnati kot inkasanti.

4,5 milijona evrov manj kazni
V prvih 40 dneh stavke je bilo sicer izrečenih za 4,5 milijona evrov manj kazni kot v istem obdobju lani, število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami in tudi število vseh prometnih nesreč pa sta v tem času močno upadla.

"Navedeno jasno kaže, da zmanjšanje policijskih ukrepov zaradi stavke policistov še nima neposrednega vpliva na prometno varnost, kot to želi prikazati vodstvo policije. Kažejo pa navedeni rezultati na to, da bi konec leta v državnem proračunu lahko zmanjkalo celo 60 milijonov evrov," so pojasnili v sindikatih in opozorili, da gre "za vladni pritisk na vrh policije, ki očitno zahteva, da je denarne globe za vsako ceno treba izrekati".

"Če boste v prihodnjih dneh naleteli na radarje policije ali podobne akcije, boste zato, ker vlada potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov ne zna pridobiti," sporočajo državljanom in napovedujejo, da bodo ne glede na vse pritiske še naprej poskušali preprečevati inkasantstvo, saj to "nikakor ne more biti nujna in verjetno tudi ne redna policijska naloga". Poudarjajo, da je stavka zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu legitimna in zakonita.

"Čeprav pravijo, da ne jamrajo, pa rešitve iščejo izjemno dolgo," opozarjajo v sindikatih, kjer po pojasnilih predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča še vedno nimajo datuma za naslednje srečanje z vladno pogajalsko skupino. Kot je dejal, vladni protipredlog pričakujejo predvidoma v prihodnjem tednu.

Vladni predlog višine in načina reševanja plačnih anomalij z začetka meseca sta namreč policijska sindikata zavrnila, saj da je zanje nesprejemljiv in vsebinsko daleč od stavkovnih zahtev.