Kumer pričakuje, da se bo vrh stranke s premierjem Pahorjem pogovoril o dogodkih, ki se bodo zvrstili v septembru. Pri tem računa, da se bodo
Kumer pričakuje, da se bo vrh stranke s premierjem Pahorjem pogovoril o dogodkih, ki se bodo zvrstili v septembru. Pri tem računa, da se bodo "o vsem dogovorili". Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
Dušan Kumer danes ne pričakuje imen ministrskih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Svet stranke SD

O imenih ministrskih kandidatov predsedstvo SD-ja ni govorilo, do tega, da bodo predčasne volitve ne glede na to, ali bo vladi izglasovana zaupnica, pa v stranki niso zavzeli stališča, je povedal Miran Potrč.
V stranki menijo, da je Borut Pahor storil prav, ko je vprašanje zaupnice vezal na predloge novih ministrov, je po seji dejal Potrč. Dokler skupni predlog kandidatov ne bo pripravljen, o tem javno ne bodo razpravljali. Želijo si, da bi vlada dobila zaupnico, je dodal.
Prav tako niso razpravljali o ustavnem zakonu, ki bi omogočal razpis predčasnih volitev, saj je o tem še prezgodaj govoriti. Tudi o datumu predčasnih volitev niso govorili prav zaradi tega, ker je treba še glasovati o zaupnici. Če ta ne bo izglasovana, potem je najbolje, da se uporabi mehanizme, ki jih omogoča ustava, in se čim prej razpiše datum predčasnih volitev, je dejal in dodal, da niso zavzeli stališča do tega, da bodo predčasne volitve neodvisno od izglasovane zaupnice.
Kumra strah, da bi ena oseba prevzela vse resorje
Še pred začetkom seje je poslanec SD-ja Dušan Kumer dejal, da bi morale biti predčasne volitve čim prej spomladi, meseca pa ni želel povedati. "SD ni velik nasprotnik predčasnih volitev, stranke imajo ustavno in strankarsko dolžnost, da vlado kadar koli s konstruktivno nezaupnico odstavijo. Torej tudi poslanke in poslanci ne opravljajo svojega dela," je dejal Kumer.
Sam je še vedno za to, da se, če vlada ne dobi zaupnice, predčasne volitve razpiše v decembru. Imen ministrov danes ne bodo obravnavali. "Bojim se, da bo na volitvah en človek prevzel vseh 16 ministrstev," je odgovoril na vprašanje, ali sta notranje in pravosodno ministrstvo v rokah enega človeka prevelika koncentracija. Boštjan Žekš pa meni, da je tako kot on Zalar le poskušal pomagati, ko je nase prevzel še en resor.
Janko Veber je pred začetkom zasedanja predsedstva stranke pojasnil, da je pripravljen pomagati pri iskanju rešitev za vzpostavitev vlade, ki ima najširšo podporo, in tako zagotoviti stabilnost dogodkov do predčasnih volitev. Zanikal pa je, da bi se s Pahorjem pogovarjal o vodenju kakšnega resorja.
Kdo bo pripravljen sprejeti stolček?
Predsedstvo največje parlamentarne stranke danes obravnava aktualne politične razmere, kar pomeni, da jih čaka kar precej dela. September bo namreč prelomen za manjšinsko koalicijo, saj bo predsednik vlade Borut Pahor v parlament poslal nova imena za pet izpraznjenih ministrskih stolčkov, na glasovanje o njih pa bo vezal tudi zaupnico. Med SD-jem in LDS-om tako v zadnjih dneh potekajo usklajevanja, katere kandidate predlagati.

Iskanje prvega moža parlamenta
Ob ministrih morajo poslanci potrditi še novega predsednika DZ-ja, saj je Pavel Gantar zaradi izstopa njegove stranke Zares iz vladne koalicije podal odstop. Kot najverjetnejši kandidat se sicer omenja Ljuba Germiča iz LDS-a, ki je potrdil, da je eden izmed mogočih kandidatov, vendar se o tem še ni dokončno izrekel.

Večina poslanskih skupin je že napovedala, da bodo podprli izbiro novega predsednika DZ-ja, saj ne želijo povzročiti parlamentarne krize.

V vsakem primeru pogovori o predčasnih volitvah
Ob sestavljanju nove ministrske ekipe pa se bodo septembra vlada in poslanci ukvarjali še z rebalansom proračuna in ustavno presojo o referendumu o družinskem zakoniku. Pahor je še napovedal, da bo kljub morebitni izglasovani zaupnici s predstavniki strank začel razpravo o predčasnih volitvah.

Neuradno: Kdo bi lahko postal minister
Čeprav premier Borut Pahor ni razkril imen morebitnih ministrov, pa v javnosti že krožijo nekatera imena. Po poročanju POP TV-ja naj bi bila Pahorjeva favoritinja za ministrico za javno upravo Ksenija Globokar, zdaj vodja vladne pravne službe, med kandidati za ministra za gospodarstvo omenjajo Tomaža Orešiča, novi minister za notranje zadeve pa naj bi postal nekdanji poslanec LDS-a Branko Janc.

Svet stranke SD