Bo država morala še naprej financirati univerzo Emuni? Foto: BoBo
Bo država morala še naprej financirati univerzo Emuni? Foto: BoBo

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino, odbor za zunanjo politiko ter komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu so se s problematiko obeh ustanov seznanili na več kot štiri ure trajajoči seji, katere sklic je predlagal SDS.

Trenutne razmere v Emuniju je poslancem predstavil predsednik univerze Abdelhamid El Zoheiri. Poudaril je, da Emuni ni konvencionalna univerza, temveč je bil ustanovljen kot mreža univerz. Po njegovih besedah je na univerzo trenutno vpisanih šest študentov iz sredozemskega prostora.

Ob tem je orisal težave z akreditacijo programa univerze, neustreznimi prostori ter zmanjšanjem proračuna v lanskem letu. V razpravi je večkrat poudaril, da univerza z letnim proračunom 200.000 evrov ne more delovati, in omenil, da bodo morda morali ustaviti delovanje v Sloveniji.

"Slovenija je veliko investirala v Emuni, da ga je zagnala, zdaj ko bi lahko začel vračati, imamo pa težave s financiranjem," je poudaril in pojasnil, da ima Emuni zdaj naposled študente, projekte, dejavnosti in priznanje mednarodne skupnosti.

Prvi inštitut, ki je šel v Avstriji v stečaj
Slovenski znanstveni inštitut (SZI) je v avstrijski prestolnici deloval od leta 2000, od novembra lani pa je v stečaju. Njegovo poslanstvo je bilo pospeševanje čezmejnega znanstvenega sodelovanja univerz in znanstvenih institucij v Sloveniji in Avstriji ter poglobitev sodelovanja z avstrijskimi knjižnicami, arhivi in muzeji. Na Dunaju sicer od leta 2012 deluje še Slovenski kulturni in informacijski center (Skica).

Ozadje stečaja SZI-ja je poslancem predstavil njegov nekdanji direktor Vincenc Rajšp, ki je zaradi stečaja po 14 letih med drugim ostal brez službe in stanovanja. Opisal je zgodovino težav SZI-ja, ki po njegovih besedah izvirajo iz tega, da je bila Knafljeva ustanova leta 1995 spremenjena v zasebno ustanovo. Inštitut je deloval v njenih prostorih in po besedah Rajšpa preplačal najemnino, Knafljeva ustanova pa je proti SZI-ju vložila več tožb.

"Gre za prvi primer, da je šel v Avstriji v stečaj znanstveni institut in prvi primer, da je šla v stečaj ustanova kake druge države," je poudaril Rajšp. Državna sekretarja Peter Maček in Bogdan Benko pa sta se strinjala, da sta zapuščina in delovanje SZI-ja pomembna, zato bi ju bilo treba v neki obliki ohraniti.
Novi evri za univerzo s šestimi študenti
Po dolgi razpravi so člani odborov in komisije sprejeli sklepe, v katerih so pozvali vlado ter ministrstvo za šport, ministrstvo za kulturo, MZZ in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, naj v šestih mesecih predložijo koncept gospodarsko-znanstvene dejavnosti na Dunaju. Vladi so predlagali tudi, naj pripravi pisno poročilo o razlogih za stečaj SZI-ja.

MIZŠ-ju so predlagali, naj zagotovi denar za delovanje Emunija v okviru sprejetega rebalansa proračuna za 2015. Univerza pa mora do 31. oktobra parlamentarnemu odboru za izobraževanje poročati o svojem delu in finančnem poslovanju za študijsko leto 2014/2015.