Möderndorfer je opozoril, da je že prejšnja vlada želela sprejeti zakonsko podlago za preiskave odgovornosti v Tešu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Möderndorfer je opozoril, da je že prejšnja vlada želela sprejeti zakonsko podlago za preiskave odgovornosti v Tešu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Teš 6
Teš 6 bo očitno še večja afera kot Patria. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Po besedah prvega poslanca ZaAB-a se je že prejšnja vlada zavezala, da bo v primeru Termoelektrarne Šoštanj (Teš) pripravila zakon o reviziji, ki bo vključeval identifikacijo vseh odgovornih oseb in bo poleg kazenske ugotavljal tudi politično odgovornost.

"Predčasne volitve so to namero preprečile, zato verjamem, da nekdanji koalicijski partnerji pri pripravi takega zakona ne bodo nasprotovali. Kot predsednik največje parlamentarne in vladajoče stranke se pa lahko tudi odločite za poziv svoji poslanski skupini k odreditvi parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo projekt Teš 6 celovito preiskala in končno odgovorila na številna vprašanja, ki so se skozi leta odpirala," je dejal Möderndorfer.

Vrednost projekta, ki je bil na začetku ocenjen na 600 milijonov evrov, je v nekaj letih narasla na več kot 1,4 milijarde evrov. Slovenska policija tudi preiskuje, kam je izginilo 284 milijonov evrov v projektu Teš 6, na številne nepravilnosti pa že dolgo opozarjata tudi stroka in del politike, je zapisal Möderndorfer.

Ob tem se sprašuje, zakaj se je cena tako spreminjala in nobeden izmed organov, ki se trenutno ukvarjajo s Teš 6, zaradi zakonskih omejitev ne more celovito obdelati problematike in odgovoriti na ključna vprašanja.

Že leta 2007 skrivoma odprli vrata tujim uvoznikom?
Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je vložila prijavo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, ki bi ji omogočilo mešanje velenjskega lignita s premogom iz tujine. To bi uvoznikom premoga dokončno odprlo vrata v Teš, obeta pa se jim posel v vrednosti 20 milijonov evrov letno, je danes poročal časnik Dnevnik.

Po navedbah Teša pa so zadnjih 25 let kurili izključno velenjski premog in verjamejo, da bo tako tudi v prihodnje. Poudarili so tudi, da je Teš 6 konstruiran tako, da lahko k velenjskemu premogu primešajo največ od šest do osem odstotkov tujega premoga in da je tako primešan premog skoraj zanemarljiv.

Ocenjujejo tudi, da bi se lahko v prihodnosti manjša razhajanja postopoma pojavljala ob stalnem povečevanju povpraševanja po električni energiji, kar bi posledično pomenilo večjo proizvodnjo in s tem večjo porabo premoga, če temu seveda ne bi sledila ustrezna dobava iz premogovnika. Dodali so še, da za zdaj ne načrtujejo uvoza premoga.

Po podatkih časnika so si snovalci projekta Teš 6 vrata do uvoza premoga pustili odprta že leta 2007. O "sumu, da je projekt Teš 6 zasnovan skladno z interesi uvoznikov indonezijskega premoga", je sicer že na začetku leta 2011 prvi javno spregovoril takratni predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne Jadranko Medak.